Робота ФОПа під час війни: 9 відповідей від експерта

І за мирного часу ФОПи мали чимало запитань стосовно своєї роботи, тож шквал питань, який виник наразі зовсім не дивує. Наш експерт підготував 9 відповідей на найпоширеніші запитання, щоб допомогти ФОПам продовжити свою роботу під час воєнного стану.

Інструкція та зразки заяви, щоб перейти на 2% єдиного податку

Чи платити ЄП на 1 і 2 групах під час війни

Із 1 квітня 2022 року до припинення/скасування воєнного/надзвичайного стану для ФОПів першої і другої груп сплата єдиного податку стала добровільною: можете — платіть, не можете — не платіть (пп. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Жодних додаткових умов, як-от, розмір доходів або фактичність провадження діяльності, законодавство не висуває.

Якщо заплатите — кошти зарахують до місцевого бюджету і спрямують на відновлення населених пунктів після військової агресії.

За період, у якому єдиного податку не платили, декларацію платника єдиного податку ФОПа не заповнюйте.

Ті ж ФОПи, які обрали третю або четверту групу єдиного податку, такого привілею не мають — треба платити єдиний податок і подавати звітність.

Які особливості 3 групи за ставкою 2%

ФОПи можуть перейти на третю групу спрощеної системи оподаткування зі сплатою податку за ставкою 2% (пп. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Спеціальна група єдиного податку запрацювала 1 квітня 2022 року. Перебувати на ній можна до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України. Обмеження щодо розміру доходів у розмірі 10 млрд грн, що запровадили Законом від 15.03.2022 № 2120-IX (далі ― Закон № 2120), завдяки Закону від 01.04.2022 № 2173-ІХ (далі ― Закон № 21731) тепер не діє.

Щоб обрати сплату єдиного податку за ставкою 2% або перейти на нього, не потрібно разом із заявою подавати розрахунок доходу за попередній рік. Платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2% станете:

  • із 01.04.2022 — якщо подали заяву до 1 квітня 2022 року;
  • наступного робочого дня після подання заяви — якщо подали чи подасте заяву починаючи з 1 квітня 2022 року;
  • дня реєстрації новоствореного суб’єкта господарювання — якщо подасте заяву протягом 10 днів після реєстрації (пп. 9.8 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Увага: за квітень граничні дати звітування з єдиного податку — 20.05, сплати — 30.05.

Податковий період для платників єдиного податку за ставкою 2% — місяць. Звітувати маєте протягом 20 календарних днів (к. дн). після закінчення звітного місяця, а сплачувати податок — протягом 10 к. дн. після останнього дня граничного строку подання звітності. Тобто, за квітень 2022 року відзвітуйте до 20 травня, а сплатіть єдиний податок до 30 травня. Дохід, що підлягає оподаткуванню за ставкою 2%, визначайте за правилами статті 292 ПКУ.

Щодо видів діяльності Закон № 2120 встановив чимало обмежень. Згодом Законом № 2142 депутати розширили перелік ФОПів, які можуть працювати на ставці 2%. Закон № 2173 додав іще свого.

Наразі платниками єдиного податку третьої групи за ставкою 2% не можуть бути ФОПи, які:

  • обмінюють іноземну валюту;
  • виробляють, експортують, імпортують, продають підакцизні товари (окрім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів у ємностях до 20 л, імпорту автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів та роздрібної торгівлі підакцизними товарами);
  • видобувають та реалізують корисні копалини (окрім підземних та поверхневих вод, що видобувають підприємства, які надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення) (пп. 9.3 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

У разі переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2% реєстрація платника ПДВ не анулюється, а призупиняється (пп. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

На загальні умови сплати єдиного податку або загальну систему оподаткування платник повернеться автоматично — із першого дня наступного місяця після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України. При цьому ФОП має право і на свій розсуд відмовитися від використання спрощеної системи з особливим порядком оподаткування за ставкою 2% із першого дня наступного місяця після того, коли ухвалив таке рішення.

Скільки діє звільнення від сплати ЄСВ для ФОПів під час війни

Із 1 березня 2022 року до припинення/скасування воєнного/надзвичайного стану, а також протягом наступних 12 місяців ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ (п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ). Розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюйте за період, у якому ЄСВ не обчислювали, не нараховували і не сплачували.

Окрім того, ФОПи-роботодавці за власним рішенням можуть не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, яких під час мобілізації призвали на військову службу до Збройних Сил України (ЗСУ). Такі суми сплатять за рахунок держбюджету, окрім періодів, коли наймані працівники отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких ЄСВ сплатили за рахунок держбюджету (п. 9-20 розд. VIII Закону про ЄСВ).

На період воєнного стану і протягом трьох місяців після його завершення штрафів та пені з ЄСВ не застосовують, а документальних перевірок не проводять (п. 9-21—9-23 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Чи застосовувати РРО та ПРРО під час війни

РРО не застосовують платники ЄП 1 групи (п. 296.10 ПКУ). Без РРО, але з розрахунковими книжками (РК) можуть працювати ФОПи на ЄП на території сіл, які торгують НЕ підакцизними товарами. Умова: до того як обсяг доходів в одному пункті продажу сягне 167 мінзарплат, встановлених на 1 січня, — 1 085 500 грн (п. 1 Переліку № 1336).

Для яких ФОПів звільнення від РРО не діятиме

Чи показувати витрати загальносистемнику під час війни

Якщо ФОП працює на загальній системі оподаткування, ситуація така. Не маєте прибутку — нічого не платіть. Маєте — розгляньте можливість перейти на третю групу єдиного податку за ставкою 2%. Це точно буде вигідніше.

Увага: ФОП на загальній системі оподаткування має право врахувати у складі витрат документально підтверджені витрати у вигляді вартості майна, в т. ч. грошові кошти, що добровільно перерахував (надав, передав) ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, військовим формуванням, закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності тощо.

ЄСВ за себе можете не платити — розрахунок ЄСВ у складі декларацій за ці місяці не заповнюйте (п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ). За бажання сплатіть ЄСВ добровільно — це не заборонено і навіть вітається.

Чи перевірятимуть ФОПів під час війни

Раніше ми розповідали вам про те як податківці проводять перевірки під час війни. Наразі зауважимо, що фактичні податкові перевірки можуть проводити стосовно забезпечення можливості розраховуватися платіжною карткою (п. 80.2 ПКУ). Тобто, якщо за законом працюєте з РРО, маєте встановити платіжний термінал і приймати до розрахунку банківські картки.

Оскільки якщо ви не забезпечите можливість розраховуватися за товари/послуги з використанням електронних платіжних засобів — заплатите адмінштраф. За перше порушення суми варіюють від 100 до 200 нмдг, тобто від 1700 до 3400 грн (ст. 163-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення). За друге порушення протягом року штрафи більші — від 500 до 1000 нмдг, тобто 8500—17 000 грн.

Коли покупець може поскаржитися на ФОПа податківцям

Що робити з ліцензіями та торгівлю алкоголем, тютюном та пальним під час війни

Чинними вважають ліцензії, за які до припинення або скасування воєнного стану на території України або за наявності обставин непереборної сили не сплатили чергового платежу та/або сплив строк дії ліцензії на право:

  • виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що їх використовують в електронних сигаретах;
  • виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним (ст. 18 Закону № 481).

Сплатити чергові платежі або продовжити строк дії ліцензій суб’єкт господарювання має протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Строки дії інших, не алкогольних, чинних строкових ліцензій і документів дозвільного характеру автоматично продовжують на період воєнного стану (пп. 5 п. 1 Постанови № 314).

Як ФОПу сплатити податки під час війни

Маєте доступ до банку — платіть як завжди. Окрім того, ФОПи на єдиному податку 1—3 груп можуть сплатити податки через «Дію»:

  • у застосунку натисніть кнопку «Послуги» → «Податки ФОП»;
  • виберіть «Сплата податків та зборів»;
  • оберіть податок і період, за який сплачуєте;
  • натисніть «Сплатити».

Як зареєструвати або закрити ФОП під час війни

Тут також виручить «Дія». На початку війни цю можливість тимчасово обмежували — задля безпеки даних українців, але зараз вона знову діє.

Як відкрити ФОП під час війни

Як закрити ФОП під час війни

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді