Трудові гарантії донорів крові у 2023 році

UA RU
Автор
експерти об'єднаної редакції Експертус Головбух
Розповімо, яких норм варто дотриматися роботодавцям, щоб не порушити законодавства про працю.

 

 

Пільги донорам у сфері праці визначає ст. 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-IX (далі — Закон № 931). 

Працівник має: 

  • повідомити, що планує здавати кров, щонайпізніше за один робочий день до дня донації; 
  • використати день відпочинку безпосередньо після дня донації або приєднати до щорічної відпустки

Норми про те, що працівник може використати день відпочинку упродовж року, в законі немає. 

Донор має 3 ключові гарантії у сфері праці: 

  • увільнення від роботи у день донації, 
  • день відпочинку, 
  • 100% оплати лікарняного, незалежно від страхового стажу.

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Обстеження та донація у робочий день: як увільнити працівника

Працівник зобов’язаний щонайпізніше за один робочий день до дня донації повідомити керівника за місцем роботи про намір пройти обстеження і здати кров. Форма повідомлення — письмова заява (п. 2 ч. 2 ст. 12 Закону № 931). 

Роботодавець зобов’язаний безперешкодно відпустити з роботи працівника, що є або виявив бажання стати донором, у дні медичного обстеження і донації крові та/або її компонентів. Виняток: відсутність донора на робочому місці в ці дні загрожуватиме життю чи здоров’ю людей, спричинить невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, завдасть суттєву матеріальну шкоду або матиме інші тяжкі наслідки (п. 2 ч. 2 ст. 12 Закону № 931). 

На час донації роботодавець увільняє працівника від роботи зі збереженням середнього заробітку (ч. 2 ст. 20 Закону № 931). 

Неможливо відпустити з роботи на весь робочий день: дії роботодавця

Можна відпустити на час, необхідний, щоб пройти обстеження та здати кров. При цьому слід уточнити у працівника, коли він бажає взяти інший день відпочинку. Строку давності, коли працівник може скористатись цим правом, Закон № 931 не встановлює (абз. 3 ч. 2 ст. 20 Закону № 931). У даному випадку йдеться не про той день відпочинку, який працівник отримає після донації. Це ще один день відпочинку за те, що працівника не увільнили від роботи у день, коли він проходив обстеження та здавав кров.

Наказ про увільнення працівника від роботи на час донації крові: як оформити

Довідку про здавання крові заклад служби крові видасть лише в день донації, але саме вона потрібна, щоб надати пільги.

Заява про увільнення від роботи для донації крові й отримання дня відпочинку

Тому в заяві працівник має вказати: 

  • коли надасть довідку, що підтвердить факт донації, наприклад, першого робочого дня після дня донації крові; 
  • коли бажає отримати день відпочинку — безпосередньо після дня донації або разом із щорічною відпусткою. 

Zaiava-pro-uvilnennia-vid-roboty-dlia-donatsii-krovi.jpg

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ЗАПОВНЕННЯ ⏩

Наказ про увільнення від роботи донора і надання дня відпочинку

Nakaz-pro-uvilnennia-vid-roboty-donora.jpg

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ЗАПОВНЕННЯ ⏩

Після цього видаєте наказ про увільнення працівника від роботи на час донації крові зі збереженням середнього заробітку. 

Якщо медичне обстеження виявить протипоказання для донації, дня відпочинку не буде, але день обстеження оплачуєте за середнім заробітком. Якщо працівник планував узяти день відпочинку одразу після донації, він має вийти на роботу і надати довідку, що підтверджує факт обстеження або донації крові. 

За наявності довідки № 435/о «Довідка щодо надання донорам пільг» працівник має право на день відпочинку за донацію крові. Довідка № 436/о «Довідка щодо обстеження донора» свідчить, що працівник кров не здавав і не має права на день відпочинку. 

Якщо донор забажав приєднати день відпочинку до щорічної відпустки, слід оплатити  цей день за середнім заробітком (ч. 2 ст. 20 Закону № 931). 

Донор може приєднати день відпочинку як до початку, так і одразу після відпустки. Щорічну відпустку та надання дня відпочинку за здавання крові оформляйте окремими наказами. Причина — різні строки їх зберігання. Наказ про щорічну відпустку має строк зберігання 5 років, а про надання дня відпочинку донору — 75 років, як наказ, у якому йдеться про заробітну плату. 

Якщо працівник здав кров у період відпустки (ч. 2 ст. 20 Закону № 931), щорічну відпустку продовжують на один день на підставі заяви про продовження щорічної відпустки та довідки № 435/о «Довідка щодо надання донорам пільг». 

Донація крові під час відпустки: скільки пільг у працівника-донора

У дні медичного обстеження, в день здійснення донації крові та/або компонентів крові та в день після донації працівника повністю звільняють від роботи із збереженням середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. Крім того після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові працівнику-донору надають день відпочинку із збереженням середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. За бажанням такої особи цей день приєднують до щорічної відпустки (абз. 1 та 2 част. 2 ст. 20 Закону № 931-IX; ст. 124 КЗпП).

Вказані норми Закону № 931 застосовують лише тоді, коли день донації крові та/або компонентів крові та день після донації припадають на робочі дні працівника згідно з його графіком роботи.

У разі донації крові та/або компонентів крові у період щорічної відпустки Законом № 931 передбачена єдина пільга — таку відпустку продовжують на один день (лист Мінекономіки від 04.05.2021 № 4712-06/26180-07).

Донація крові у вихідний день: які пільги у працівника-донора

  1. У дні медичного обстеження, в день здійснення донації крові та/або компонентів крові та в день після донації працівника повністю звільняють від роботи із збереженням середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця.
  2. Безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові працівнику-донору надають день відпочинку із збереженням середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. За бажанням такої особи цей день приєднують до щорічної відпустки.

Такі пільги визначені в абз. 1 та 2 ч. 2 ст. 20 Закону № 931-IX; ст. 124 КЗпП.

Тобто, у дні медичного обстеження, в день здійснення донації та в день після донації працівника повністю звільняєте від роботи із збереженням середнього заробітку.

Після кожного дня донації крові та/або компонентів крові, у тому числі у разі донації у вихідні, святкові та неробочі дні, працівнику надаєте додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку, якщо цей (наступний за днем донації) день є для нього робочим згідно з графіком роботи.

Отже, норми абз. 1 і 2 ч. 2 ст. 20 Закону № 931 застосовуєте лише у випадках, коли день донації та день після донації припадають на робочі дні працівника згідно з його графіком роботи (лист Мінекономіки від 04.05.2021 № 4712-05/26179-07).

 

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді