Медичний кисень: як відобразити в бухобліку та оподаткувати

UA RU
Скористайтеся вичерпними обліково-податковими інструкціями щодо виробництва й придбання медичного кисню. Адже забезпечення медкиснем — завжди з-поміж пріоритетних видатків держави і ЗОЗ.

Медичний кисень рятує життя як хворим на COVID-19, так і постраждалим від війни в операційних блоках і реанімаціях. Безперебійно подають кисень:

  • станції, що виробляють та заправляють балони медичним киснем на місцях;
  • траси;
  • концентратори та кріогенні циліндри, які виробляють кисень із повітря у приміщенні лікарні.

Протягом останніх двох років Уряд фінансував закупівлі й оснащення КНП кисневими станціями. Ряд областей і під час воєнного стану продовжують отримувати автономні кисневі системи, адже концентратори не спроможні забезпечувати киснем тяжких хворих.

Далі крок за кроком облікуємо кисневі станції: задокументуємо, оцінимо, розберемося з ПДВ, на прикладах визначимо варіанти проведень для різних видів постачань — централізованих, від благодійників, за рахунок субвенцій.

Продовжуємо допомагати бухгалтерам у воєнний час

Документування кисневих станцій

Кисневі станції КНП закуповують за рахунок коштів державних субвенцій, одержують через централізовані постачання від департаментів охорони здоров’я або безоплатно від благодійників.

Щоб задокументувати надходження, класифікуйте активи. Кисневі станції мають вартість, що обчислюється мільйонами гривень, строк їх експлуатації перевищує рік. Отже, ці активи є основними засобами; ОЗ (п. 4 НП(С)БО 7 «Основні засоби»).

Як відобразити в бухобліку та оподаткувати кисневі станції

Киснева станція є завершеним пристроєм з усіма пристосуваннями і приладдями, який виконує самостійні функції, що відповідає визначенню об’єкта основних засобів згідно з пунктом 4 НП(С)БО 7.

Увага: не виокремлюйте та не зараховуйте до нематеріальних активів програмне забезпечення, що управляє кисневою станцією. Воно є невіддільною частиною станції. Без комп’ютера та програмного забезпечення станція не працює. Тому обліковуйте всі складові кисневої станції, у т. ч. програмне забезпечення, як єдиний об’єкт основних засобів.

ЩО З АМОРТИЗАЦІЄЮ ▶️

Оцінка кисневих станцій

Кисневі станції оцініть за первісною вартістю, як вимагає НП(С)БО 7. Розрахуйте її залежно від способу надходження цих ОЗ. Зокрема, первісна вартість станції, яку КНП придбало за рахунок субвенції, включає…

Оподаткування кисневих станцій

Кисневі станції включено до переліку товарів, звільнених від ПДВ, згідно з постановою КМУ від 20.03.2020 № 224. Пільга діє із 17.03.2020 до останнього числа місяця, в якому завершиться карантин. Нагадаємо: КМУ постановою від 23.02.2022 № 229 продовжив строк карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів для запобігання поширенню COVID-19 до 31.05.2022.

Отже, увезення, постачання, придбання на митній території України кисневих систем із УКТ ЗЕД 8414, 9019 20 00 00, 7311 00 не мають ПДВ-наслідків. Але ви зможете скористатися звільненням і ввести станцію в експлуатацію, якщо товар відповідає умовам…

Бухоблік кисневих станцій

Джерело — субвенція, централізоване постачання

Кошти держсубвенції для КНП є цільовими. Тому таке фінансування обліковуйте на субрахунку 482 «Кошти з бюджету та державних цільових фондів». Витрати на придбання, доставку, монтаж обладнання капіталізуйте на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів». Кисневу станцію, яку ввели в експлуатацію за первісною вартістю, обліковуйте на субрахунку 104 «Машини та обладнання».

Дохід від цільового фінансування капінвестицій визнавайте протягом періоду корисного використання обладнання пропорційно сумі нарахованої амортизації (п. 18 НП(С)БО 15 «Дохід»). Доходи від використання обладнання обліковуйте на субрахунку 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів».

Приклад 1. Обліковуємо кисневі станції, придбані з коштів держсубвенції

КНП, платник ПДВ, отримало для закупівлі кисневої станції субвенцію — 2,76 млн грн. Вартість станції — 2,4 млн грн. Витрати на доставку й монтаж підрядником — 360 000 грн. Кисневу станцію ввели в експлуатацію. За наказом керівника:

  • строк корисного використання — 5 років;
  • ліквідаційна вартість — 150 000 грн;
  • метод нарахування амортизації — прямолінійний;
  • напрям використання — реанімаційне відділення.

Приклад 1. Обліковуємо кисневі станції, придбані з коштів держсубвенції

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ ▶️

Приклад 2. Обліковуємо кисневі станції, отримані в межах централізованого постачання

КНП, платник ПДВ, отримало в межах централізованих постачань кисневу станцію справедливою вартістю 1,7 млн грн. Доставку й монтаж підрядником оплатили з власних коштів медзакладу — 240 000 грн, у т. ч. ПДВ. Кисневу станцію ввели в експлуатацію. За наказом керівника:

  • строк корисного використання — 5 років;
  • ліквідаційна вартість — 80 000 грн;
  • метод нарахування амортизації — прямолінійний;
  • напрям використання — реанімаційне відділення.

Приклад 2. Обліковуємо кисневі станції, отримані в межах централізованого постачання

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ ▶️

Джерело — благодійник

Приклад 3. Обліковуємо кисневі станції, отримані від благодійника

КНП отримало безоплатно від благодійника кисневу станцію справедливою вартістю 1,5 млн грн. Монтаж кисневої станції силами медзакладу, у т. ч. зарплата та відрахування ЄСВ — 55 000 грн. Кисневу станцію ввели в експлуатацію. За наказом керівника:

  • строк корисного використання — 4 роки;
  • ліквідаційна вартість — 90 000 грн;
  • метод нарахування амортизації — прямолінійний;
  • напрям використання — реанімаційне відділення

Приклад 3. Обліковуємо кисневі станції, отримані від благодійника

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ ▶️

Як медзакладу облікувати власне виробництво кисню

Медзаклади, що потребують значного обсягу кисню, щодоби виготовляють його самостійно. Медичний кисень — найперший лікарський засіб за складного перебігу хвороб органів дихання, серцевої недостатності, хімічних отруєнь і реанімації новонароджених. Медкисень використовують і під час хірургічних операцій.

Кисневі станції ЗОЗ, які виробляють і подають пацієнтам лікарський засіб — медичний кисень, є допоміжним виробництвом медзакладу.

Увага: допоміжні виробництва призначені для забезпечення безперебійного функціонування основного виробництва.

Облік витрат і калькулювання собівартості продукції, робіт, послуг будь-яких виробництв, у т. ч. допоміжних, визначає НП(С)БО 16 «Витрати». Проте специфіки калькулювання собівартості у нацстандарті не знайдете. Адже це — сфера управлінського обліку. Систему управлінського обліку підприємства розробляють самостійно (п. 5 ст. 8 Закону про бухоблік). За орієнтир беруть галузеві методрекомендації. Але медична галузь похвалитися методрекомендаціями не може. Тож ЗОЗ мусять самостійно організовувати облік з урахуванням специфіки їх діяльності. Пояснимо, як це зробити в царині виробництва медкисню.

Приклад 4. Розподіл витрат на виробництво медкисню

Приклад 1. Розподіл витрат на виробництво медкисню

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Приклад 5. Облік виробництва кисню, якщо собівартість не калькулюють

Приклад 2. Облік виробництва кисню, якщо собівартість не калькулюють

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Приклад 6. Облік виробництва кисню, якщо собівартість калькулюють

Приклад 3. Облік виробництва кисню, якщо собівартість калькулюють

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Медкисень в балонах: від придбання до списання

Медичний кисень — різновид лікарських засобів, тому є складовою запасів. Для його обліку керуйтеся НП(С)БО 9 «Запаси» та Методрекомендаціями № 2.

Приклад 7. Обчислюємо обсяг використаного кисню

Приклад 1. Обчислюємо обсяг використаного кисню

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Приклад 8. Обліковуємо придбання та використання медичного кисню

Приклад 2. Обліковуємо придбання та використання медичного кисню

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Медкисень в балонах: облік

Тепер давайте розберемося з обліком операцій із балонами. Оскільки медкисень ― це лікарський засіб, обліковуйте його як запаси. Балони, у яких отримуєте і зберігаєте медкисень, є окремим об’єктом обліку — тарою.

Як класифікувати балони з медкиснем

ЗОЗ використовує кисневі балони понад рік та неодноразово. Тому ця тара є багатооборотною. Щоб організувати облік балонів, пропишіть у договорі з постачальником умови:

  • який вид тари;
  • хто набуває чи зберігає право власності на тару;
  • чи буде застава (гарантія);
  • коли та скільки балонів повертати;
  • яка відповідальність за пошкодження чи неповернення тощо.

Тара може бути поворотною й неповоротною. Зазвичай КНП послуговуються обмінним фондом, тому класифікують балони як поворотну тару. Багатооборотна тара за замовчуванням підлягає поверненню продавцю, якщо договір або законодавство не визначають іншого (п. 3 Правил, затверджених Міндержресурсів від 16.06.1992 № 15). Тож якщо бажаєте класифікувати балони як неповоротну тару, окремо зауважте про це в договорі з постачальником медкисню.

Якщо право власності на балони переходить до КНП, медзаклад може повернути ідентичну за видом та якістю тару, а не саме ті балони, що отримав від постачальника. А якщо не переходить — повернути треба саме ті балони, в яких надійшов медкисень.

Увага: договірні умови й вид тари впливають на її бухоблік та оподаткування ПДВ.

Як облікувати й оподаткувати надходження балонів з медкиснем

Медичний кисень: як відобразити в бухобліку та оподаткувати

Приклад 9. Бухоблік надходження кисневих балонів: право власності переходить до КНП, заставу не сплачували

Бухоблік надходження кисневих балонів: право власності переходить до КНП, заставу не сплачували

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Приклад 10. Бухоблік надходження кисневих балонів: право власності не переходить до КНП, заставу сплатили

Бухоблік надходження кисневих балонів: право власності не переходить до КНП, заставу сплатили

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Як списати непридатні балони з киснем

Медичний кисень: як відобразити в бухобліку та оподаткувати

Приклад 11. Бухоблік списання непридатних кисневих балонів

Бухоблік списання непридатних кисневих балонів

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді