Платник податку на прибуток зменшив статутний капітал: які податкові наслідки

Зменшення статутного капіталу, яке відповідно призводить до зменшення нерозподіленого прибутку, прирівнюють з метою оподаткування до дивідендів

Платник податку на прибуток зменшив статутний капітал: які податкові наслідки

СКАЧАЙТЕ ПАМ'ЯТКУ: Граничні строки реєстрації ПН/РК і штрафи за їх порушення 📝

Дивідендами вважають платіж, що здійснює юрособа, у тому числі емітент корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь їх власника, що засвідчують право власності інвестора на частку в майні/активах емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухобліку (пп. 14.1.49 Податкового кодексу України; ПК).

Для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюють також платіж у грошовій формі, що здійснює юрособа на користь її засновника або учасника у зв'язку з розподілом чистого прибутку/його частини.

З 01.01.2021* виплати в грошовій або негрошовій формі, що здійснює юрособа на користь її засновника та/або учасника — нерезидента України у зв'язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом юрособою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу госптовариства або іншої аналогічної операції між юрособою та її учасником, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юрособи, і з метою оподаткування прирівнюють до дивідендів (пп. 14.1.49 ПК).

З 01.01.2021** авансові внески не справляють/не нараховують на суми операцій, які для цілей оподаткування прирівнюють до дивідендів відповідно до абзаців 4—7 підпункту 14.1.49 ПК (пп. 57.1-1.7 ПК).

Тож, у разі викупу юрособою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходу учасника зі складу госптовариства, зменшення статутного капіталу, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юрособи у відносинах із засновниками — нерезидентами, суми такого зменшення прирівнюють з метою оподаткування до дивідендів, але авансові внески на такі суми не нараховують.

____

*набрали чинності зміни до підпункту 14.1.49 ПК, внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 № 466-IX;

**набрали чинності зміни до пункту 57.1-1 статті 57 ПК, внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб — підприємців» від 14.07.2020 № 786-IX.

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікація основних засобів

Класифікація основних засобів впливає не тільки на вибір потрібних бухгалтерських рахунків, але й подальший облік (амортизацію, документи, звітність). Як це правильно зробити у бухгалтерському та податковому обліку, – допоможе розібратися консультація
38556

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36219

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1496

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2447

Статутний капітал підприємства 2024: поняття, бухгалтерський облік та оподаткування

Статутний капітал — це вартість внесків засновників підприємства. У консультації детально розглянемо поняття статутного капіталу, обмеження щодо його розміру, оподаткування внесків до статутного капіталу, бухгалтерський облік статутного капіталу, зокрема операцій з формування, збільшення та зменшення статутного капіталу.
128767

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді