Мінфін анонсує нову форму декларації про доходи

На сайті Мінфіну оприлюднили проект наказу, в якому пропонують викласти у новій редакції декларацію про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення. Мета проекту — приведення нормативно-правового акта у відповідність до вимог законодавства України.

Перший акт, до якого планують внести зміни, Закон № 2530*, згідно з яким розширено перелік витрат, що дозволено включати до податкової знижки. Відтак, виникла потреба виокремити порядок розрахунку суми податку, на яку зменшують податкові зобов’язання з ПДФО через використання права на податкову знижку. Для цього буде окремий додаток Ф3.

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Також введуть окрему позначку у розділі категорії платника «особа, яка заявляє право на податкову знижку». Такі платники матимуть окремий граничний строк подання податкової декларації — до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Другий акт — Закон № 2497**, який вніс зміни до підпунктів 164.2.2 та 168.4.9 Податкового кодексу України. Для таких корективів у формі податкової декларації введено окремо рядки:

  • 10.2 —для суми винагород та інших виплат, що нараховані (виплачені) за ЦПД фізособами-єдиноподатниками четвертої групи, які провадять діяльність винятково в межах фермерського господарства. Їх отримувач зобов’язаний включити суми таких доходів до річної податкової декларації за звітний рік і самостійно сплатити податки і збори.
  • 10.4.1 — для доходів від здавання фізособами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок. А також рядок 17 — для відображення податку (військового збору) з таких доходів.

* Закон України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України» від 06.09.2018 № 2530-VIII.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» від 10.07.2018 № 2497-VIII.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова знижка: як отримати та звітувати

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
72902

Закон № 540: дистанційна робота, єдиний податок, скасування орендної плати

Верховна рада 30.03.2020 прийняла невідкладний закон № 540-IX, який стосується забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій через поширення коронавірусу та продовження пов’язаного з ним карантину. 02.04.2020 Закон було повернуто із підписом Президеннта. Зміни зачіпають 9 кодексів та 32 закони. Давайте з’ясуємо, у чому вони полягають.
19970

Як отримати податкову знижку?

Статтею 166 Податкового кодексу України передбачена податкова знижка для платників податків. Давайте дізнаємося, як її отримати і що для цього потрібно
1758

ПДФО у 2017 році – основні зміни

Прийняття Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» № 1797 принесло чимало змін до Податкового кодексу, а разом із тим і до розрахунку та правил сплати ПДФО
12608

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді