Товар відправили службою доставки, а покупець не забрав: як провести через РРО

Податківці пояснили, які дії необхідно виконати в РРО у разі відмови покупця від товару, який доставлений службою доставки та за який отримано аванс на рахунок у форматі IBAN, якщо аванс не повертається споживачу

Товар відправили службою доставки, а покупець не забрав: як провести через РРО

🔊 Штрафи за відсутність або незастосування РРО

Якщо покупець відмовляється від товару, який доставили службою доставки та за який попередньо отримали аванс на поточний рахунок у форматі IBAN та такий аванс не повертаєте споживачу, то фіскальний чек анулюєте, а суму такого гарантійного платежу (завдатку) включаєте до складу доходу податкового (звітного) періоду, у якому її отримали.

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановили статтею 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР.

Реєстрацію продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів через РРО проводять одночасно з розрахунковою операцією (п. 5 розд. ІІІ Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547).

Розрахунковий документ на повну суму проведеної операції, створений у паперовій та/або електронній формі, надаєте особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї. Розрахункову операцію вважають проведеною через РРО, якщо дані про її обсяги введені в режимі реєстрації.

При цьому, обов'язком саме продавця товарів є організація надання інформації щодо підтвердження повернення товарів без їх продажу від служби доставки.

Таким чином, у випадку не отримання або відмови від товару покупцем, при відправці їх за допомогою служб доставки достатньо в режимі реєстрації провести операцію повернення товарів на підставі квитанції (інших підтвердних документів) від служби доставки про повернення відправлення та чеку РРО/ПРРО, в яких такі товари ідентифіковані.

Операція повернення товарів має бути проведена через РРО на підставі квитанції від служби доставки в день отримання госпсуб'єктом квитанцій від служби доставки. У випадку отримання квитанції після закінчення робочого дня, з урахуванням його режиму роботи.

Жодних актів на повернення коштів складати не потрібно, так як такі акти складають лише у випадках повернення коштів покупцю, а сума повернення перевищує 100 грн.

За інформацією ДПС у Запорізькій області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний чек 2023

У цьому огляді про те, як працюють електронні чеки та програмні реєстратори розрахункових операцій (пРРО), що є альтернативою звичайним касовим апаратам
11864

Касова книга: зразок заповнення

Касова книга – це документ, який має чіткі правила заповнення, за порушення яких можливий чималий штраф. Їх добре має знати касир, який веде та відповідає за касову книгу. Приклад заповнення касової книги, правила ведення паперової та електронної касової книги – у консультації
52532

ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності
1779

Z-звіт: як сформувати

Z-звіт — це обов’язковий денний звіт касового апарату — як звичайного, так і програмного. Друкувати його чи ні, як, де і скільки зберігати, як часто формувати Z-звіт, електронний Z-звіт, особливості Z-звітів програмних РРО, відповідальність за порушення — в огляді
67416

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді