Помилкове формування курсових різниць за дивідендами може влетіти «в копієчку»

Офіс великих платників податків ДФС

Підприємство формувало курсові різниці за дивідендами, нарахованими на користь акціонерів-нерезидентів.

У протоколі зборів засновників записали, що дивіденди виплачуватимуть у гривні. Після того, як акціонери ухвалили рішення про розподіл чистого прибутку, підприємство перерахувало заборгованість за дивідендами на користь акціонерів-нерезидентів із гривні в долари США. Надалі цю заборгованість (вже в іноземній валюті) на кожну звітну дату відображали з огляду на зміну валютних курсів.

Через істотне зростання валютного курсу НБУ розмір дивідендів у національній валюті збільшився як за кожним окремим акціонером-нерезидентом, так і загалом порівняно із сумою прибутку, що спрямували на виплату дивідендів. Джерелом зростання виплат на користь нерезидентів став прибуток поточного звітного періоду, про розподіл якого рішення ще не ухвалювали.

ДФС переконана, що підприємство штучно зменшило податок на прибуток.

Верховний Суд України підтримав позицію ДФС і визнав, що курсові різниці за цими операціями формували неправомірно. Відтак підприємство має сплатити державі грошове зобов’язання.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Кінцевий бенефіціарний власник: порядок інформування

Подавати інформацію про кінцевих власників при реєстрації юросіб зараз обов’язково. А тим, хто реєструвався за старими правилами та не повідомляв, – зробити це також потрібно. І в порядку такого інформування сталося останнім часом чимало змін. У консультації, як подається та оновлюється інформація про кінцевих бенефіціарів та структуру власності
87879

Розрахунок частини чистого прибутку держпідприємства: як заповнити та коли відзвітувати

Власник підприємства завжди планує отримати прибуток у вигляді дивідендів. Держава — теж власник і теж розраховує на прибуток. Пояснимо, як держпідприємству розрахувати частину чистого прибутку, коли його сплатити, як відзвітувати та які супутні платежі сплатити
13077

Виплата дивідендів

Дана консультація – це путівник з бухгалтерського обліку нарахування та виплати дивідендів, їхнього оподаткування. Розглянута виплата дивідендів юрособам і фізособам, резидентам і нерезидентам, обліку у емітента й отримувача. Також висвітлений облік реінвестиції дивідендів
47832

Податкова амністія: як відбуватиметься на практиці виведення активів громадян України з тіні

Зміни в Податковому кодексі вже не є чимось новим в Україні і на черзі свіжі оновлення, датовані 15 червня 2021 року. Саме в цей день прийняли зміни до Кодексу, які стосуються президентського законопроєкту №5153-п від 25.02.2021 року. Чимало людей знають цей законопроєкт в якості так званої «податкової амністії». В огляді розберемо, до яких «покращень» варто готуватися підприємцям.
1258

Особливості виплати й оподаткування дивідендів у ТОВ

Одержання прибутку — кінцева мета діяльності будь-якого комерційного підприємства. Не є винятком і товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Проаналізуємо різні ситуації, які виникають у ТОВ під час нарахування та виплати дивідендів.
43891

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді