Аванс за один товар зараховано у рахунок оплати іншого поставленого товару: як скласти РК

Постачальник - платник ПДВ на дату отримання попередньої (авансової) оплати за товар № 1 визначив податкові зобов’язання з ПДВ.

Але надалі домовився з покупцем про припинення поставки такого товару, а попередню (авансову) оплату зарахувати в рахунок оплати товару № 2 (без повернення коштів на поточний рахунок покупця).

В такому разі постачальник на дату підписання документа за яким домовлено, що кошти отримані за товар № 1, будуть зараховані в рахунок оплати вартості товару № 2 складає розрахунок коригування (РК) до податкової накладної (ПН).

СКАЧАТИ БЛАНК ПОДАТКОВОЇ НАКЛАДНОЇ 2019

У графі 2 такого РК потрібно зазначити код причини коригування 102 «Повернення товару або авансових платежів».

Такий РК реєструє в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) отримувач товару. На підставі цього РК постачальник зменшує нараховані податкових зобов’язань.

При цьому якщо за договором № 2 товар уже був поставлений і на дату такої поставки («першої події») постачальник склав та зареєстрував у ЄРПН відповідну ПН, то за фактом зарахування попередньої оплати за товар № 1 в рахунок оплати вартості товару № 2 ПН постачальник вже не складає.

Лист ДФС від 23.04.2019 № 1761/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Заповнюємо РК, коли повертають товари або аванс

Аванс за один товар зараховано у рахунок оплати іншого поставленого товару: як скласти РК
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Чергове удосконалення програмного забезпечення ДФС лише додало платникам проблем із реєстрацією РК в ЄРПН. З’ясуємо, чи правомірно відмовляти у реєстрації РК на зміну кількісно-вартісних показників, коли повертають товари чи попередню оплату. Як тепер платникам заповнювати такі РК і як усунути так звані неоднозначності, з огляду на рекомендації ДФС.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
139201

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
202149

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
23990

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
484676

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
320330

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді