Чи може ФОП-роботодавець обійтися без штатного розпису

Оскільки фізична особа-підприємець у розумінні норм Кодексу законів про працю України виступає роботодавцем, то він має вести кадрову документацію.

Зокрема, на думку спеціалістів міністерства, ФОП має:

  • оформляти локальні акти;
  • укладати трудові договори у письмовій формі;
  • вести трудові книжки працівників та може вести книгу реєстрації локальних актів;
  • розробляти правила внутрішнього трудового розпорядку;
  • вести табелі обліку використання робочого часу тощо.

Чинним законодавством про працю не передбачає обов’язковість ФОП мати штатний розпис.

Водночас Мінсоцполітики додає: прийняти працівника на посаду, не передбачену штатним розписом, можна на підставі договору цивільно-правового характеру.

Скачати зразок Договору ЦПХ

Особа, яка виконує роботу на підставі ЦПД, на відміну від працівника, не підпорядкована правилам внутрішнього трудового розпорядку. Вона сама організовує свою роботу і виконує її на власний ризик. Законодавство про працю на такі відносини не поширюють.

Водночас Інструкцію зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держстату від 28.09.2005 № 286 поширюють на ФОП, які використовують найману працю.

Мінсоцполітики не вказав однозначної відповіді на запитання, чи має ФОП вести штатний розпис. Але з аналізу приведених норм напрошується висновок: що ФОП, у якого є наймані працівники за трудовим договором, має складати штатний розпис.

Лист Мінсоцполітики від 21.05.2019 № 34/0/23-19/133


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Цивільно-правовий договір: зразок, оформлення

Як оформити цивільно правовий договір (договір підряду), на що слід звернути увагу, на що звертає увагу при їх перевірках Держпраці, цивільно правовий договір податки, облік винагороди, приклади розрахунку податків для виконавця оформленого і неоформленого як ФОП
231527

Небезпечні умови цивільно-правового договору

Не намагайтеся заощаджувати фонд оплати праці за рахунок цивільно-правових договорів. Це небезпечно. Інспектори праці за найменших сумнівів визнають такі договори трудовими і штрафують роботодавців. Ми проаналізували судові рішення і склали список головних заборон для цивільно-правового договору
3138

Співпраця з ФОП: як не потрапити до зони ризику

Законодавство не забороняє співпрацювати з ФОП, але значно обмежує такі відносини. Сторонніх виконавців можна залучати до певних робіт — перекладів, розроблення програмного забезпечення. Для цього не потрібні наймані працівники, ФОП самостійно виконає завдання і видасть готовий результат. Проте чітко розмежовуйте ситуації, коли варто залучити ФОП, а коли в цьому запідозрять приховані трудові відносини
16900

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді