Працевлаштовуєте надомника — обстежте житлові умови

Держпраці пояснила: робочим місцем надомника може бути його квартира або інші приміщення, що йому належать. Вони можуть бути й не за місцезнаходженням (юридичною адресою) підприємства, тобто в іншій місцевості (населеному пункті).

На думку Держпраці, квартира надомника має відповідати певним вимогам. Зокрема, організовувати трудові процеси вдома можуть лише особи, які мають належні житлово-побутові умови.

Скачати Цивільно-правовий договір ЗРАЗОК

Житлово-побутові умови надомника обстежує представник роботодавця за участю представника профспілкового органу, а також за потреби — представники органів санітарного та/або пожежного нагляду.

Якщо на підприємстві немає профспілкового органу, до обстеження доцільно долучити членів представницького органу трудового колективу, наприклад, ради трудового колективу.

Під час обстеження слід звернути увагу на те, чи не створить надомна робота незручностей сусідам. Результати обстеження оформлюють актом.

Додамо, що це можна розцінювати як поради від Держпраці. Ми схильні вважати, що характер відносин підприємства з надомниками більше відповідає не трудовим, а цивільно-правовим відносинам.

Управління Держпраці у Кіровоградській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Цивільно-правовий договір: зразок, оформлення

Як оформити цивільно правовий договір (договір підряду), на що слід звернути увагу, на що звертає увагу при їх перевірках Держпраці, цивільно правовий договір податки, облік винагороди, приклади розрахунку податків для виконавця оформленого і неоформленого як ФОП
237611

Небезпечні умови цивільно-правового договору

Не намагайтеся заощаджувати фонд оплати праці за рахунок цивільно-правових договорів. Це небезпечно. Інспектори праці за найменших сумнівів визнають такі договори трудовими і штрафують роботодавців. Ми проаналізували судові рішення і склали список головних заборон для цивільно-правового договору
3180

Співпраця з ФОП: як не потрапити до зони ризику

Законодавство не забороняє співпрацювати з ФОП, але значно обмежує такі відносини. Сторонніх виконавців можна залучати до певних робіт — перекладів, розроблення програмного забезпечення. Для цього не потрібні наймані працівники, ФОП самостійно виконає завдання і видасть готовий результат. Проте чітко розмежовуйте ситуації, коли варто залучити ФОП, а коли в цьому запідозрять приховані трудові відносини
16984

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді