Ліцензування на ринку пального: відповідає ДФС

Податківці відповіли на найгарячіші запитання бізнесу стосовно ліцензування у сфері обігу пального. Виділимо окремі відповіді.

Акцизна накладна 2019

З якого періоду застосовують штрафи за зберігання пального без наявності ліцензії?

06.06.2019 прийняли Закон про внесення змін до статті 18 Закону України «Про державне рулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (див. законопроект № 10359). Згідно з цим документом застосування до суб’єктів господарювання штрафу у разі зберігання пального без наявності відповідної ліцензії відтермінували до 31.12.2019.

За якою адресою подавати заяви про отримання ліцензії?

Залежно від того, яка саме ліцензія потрібна, заяви направляйте:

  • для виробництва пального — на адресу ДФС України (04655, м. Київ, Львівська площа, 8);
  • для оптової торгівлі — на адресу ДФС України (04655, м. Київ, Львівська площа, 8);
  • для роздрібної торгівлі пальним та зберігання пального — на адресу Головних управлінь ДФС в областях та м. Києві за місцем торгівлі та за місцем розташування місць зберігання;

Яка вартість ліцензії та чи залежить вона від конкретного виду діяльності?

Вартість річної плати за ліцензію складає:

  • 780 грн — за виробництво або зберігання пального,
  • 2 тис. грн — за кожне місце роздрібної торгівлі пальним,
  • 5 тис. грн — за кожне місце оптової торгівлі пальним.

У разі відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним вартість становитиме 10 тис. грн.

Чи потрібна ліцензія суб’єкту господарювання, який здійснює оптову торгівлю пальним, але при цьому не має відповідного місця торгівлі?

Так, суб’єкти господарювання, які здійснюють оптову торгівлю пальним без наявності у них відповідних місць торгівлі, мають отримати ліцензію.

Також під ліцензування підпадають суб’єкти господарювання, які є власниками або користувачами місць, де вони здійснюють діяльність з виробництва, зберігання пального (власного або отриманого на зберігання від інших осіб), оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Чи є суб’єкт господарювання платником акцизного податку за умови купівлі та використання пального для власних потреб?

Реалізація пального — це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного: до акцизного складу; до акцизного складу пересувного; для власного споживання чи промислової переробки; будь-яким іншим особам (пп.14.1.212 Податкового кодексу України; ПК).

Отже, операції з використання пального для потреб власного споживання, будуть вважатися реалізацією пального, якщо такі операції здійснює суб’єкт господарювання, який є розпорядником акцизного складу.

Чи вважатимуть місця зберігання пального акцизним складом, а суб’єкт господарювання — розпорядником акцизного складу, який зберігає пальне в спеціальних ємкостях та використовує його для власних потреб?

Акцизний склад — це, зокрема, приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу здійснює свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального (пп. «б» пп.14.1.6 ПК).

Якщо суб’єкт господарювання закуповує та зберігає пальне на території в ємностях, загальна місткість яких перевищує зазначені в підпункті 14.1.6 ПК (у редакції з 01.07.2019), то такі місця зберігання пального будуть відповідати ознакам акцизного складу. А суб’єкта господарювання (за наявності документів про право власності/користування приміщенням або територією, означених як акцизний склад) вважатимуть розпорядником акцизного складу.

Чи може суб’єкт господарювання отримати одну ліцензію на декілька місць зберігання пального?

Змінами внесеними до Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", передбачено, що з 01 липня 2019 року запроваджується ліцензування діяльності суб'єктів господарювання всіх форм власності, які здійснюють, зокрема зберігання пального. Відповідно до цього закону:

Місце зберігання пального — це місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовують для зберігання пального на праві власності або користування.

Зберігання пального — діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик (див. Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 № 481/95-ВР у редакції з 01.07.2019).

Отже, для зберігання пального, суб’єкт господарювання має отримати відповідну ліцензію на кожне місце зберігання пального.

За матеріалами ОВПП ДФС

Паливний акциз, акцизні склади і лічильники

До кінця року не штрафуватимуть за відсутність ліцензій на зберігання пального
Денис ПетригаТекст персоны
Наближається година «Ч» — 01.07.2019 — для суб’єктів господарювання, які мають справу з обігом пального. Дедалі більше вони переймаються процедурою очікуваних змін. Як отримати статус платника паливного акцизу? Які правила реєстрації акцизних складів і лічильників пального? Нормативно ці питання досі не врегулювали. Маємо лише проект урядової постанови. Його і проаналізуємо.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
52532

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
14196

Акцизна накладна 2024

Акциз, САРП/ЄРАН, електронні сервіси, акцизні склади — все, що пов’язано з реалізацією пального давно увійшло в бухгалтерське життя. Про заповнення акцизної накладної, порядок складання акцизних накладних розповімо в огляді. Не забудемо й про зразки заповнення
54587

Акцизний податок 2024

Про акциз, особливості його нарахування за основними групами підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо, легкові автомобілі), оновлення щодо підакцизних товарів, акциз у роздрібних торговців тютюновими виробами, втрату підакцизних товарів в умовах воєнного стану – у цьому огляді
86125

Декларація з акцизного податку 2024

У статті знайдете бланк оновленої форми акцизної декларації, а також роз’яснення, які допоможуть вам відзвітувати без помилок
84791

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді