Малий бізнес не готовий до введення з 1 липня ліцензування зберігання палива: позиція ДРС

Підприємці, які мають ємності для зберігання пального, повинні з 1 липня отримати ліцензії на право зберігання. За оцінками експертів для оформлення такої ліцензії на зберігання пального, підприємство може витратити понад 1 млн грн.

Ліцензії на право зберігання пального

Голова ДРС зазначила: для малого бізнесу, наприклад, для фермерів, які зберігають пальне для власних потреб у невеликій кількості з метою подолання пікових цінових навантажень, такі правила є руйнівними.

ДРС звернулась до Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва щодо необхідності напрацювати проекти регуляторних актів, положення яких передбачили б зміни до Податкового кодексу України.

ДРС виявила також низку зауважень. Наприклад, у нормативно-правових актах, пов’язаних зі впровадженням системи адміністрування акцизного податку з реалізації пального застосовуються різні облікові одиниці для здійснення обліку нафтопродуктів та під час подання відповідних аналітичних даних до систем ДФС. Це може призвести до ускладнення ведення електронного обліку пального в системах як суб’єктів господарювання, так і ДФС.

І навіть ухвалений 06.06.2019 Верховною Радою України законопроект № 10359, яким передбачено відтермінування до 31.12.2019 року фінансових санкцій ДФС за зберігання пального без ліцензії для власних потреб, не вирішує цілу низку питань.

За інформацією Державної регуляторної служби України

Паливний акциз, акцизні склади і лічильники

Малий бізнес не готовий до введення з 1 липня ліцензування зберігання палива: позиція ДРС
Денис ПетригаТекст персоны
Наближається година «Ч» — 01.07.2019 — для суб’єктів господарювання, які мають справу з обігом пального. Дедалі більше вони переймаються процедурою очікуваних змін. Як отримати статус платника паливного акцизу? Які правила реєстрації акцизних складів і лічильників пального? Нормативно ці питання досі не врегулювали. Маємо лише проект урядової постанови. Його і проаналізуємо.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на продаж алкоголю: ціна

Торгівля алкоголем завжди була об’єктом прискіпливої уваги з боку податкової. Акцизи, мінімальні роздрібні ціни, ПДВ, штрафи за все це – чого тут тільки немає. Однак є ще один елемент торгівлі алкоголем, без якого ви не зможете почати в цій справі чи продовжити – ліцензія на алкоголь. Оптова, роздрібна, на яких рахунках обліковувати – у консультації
74485

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2023 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61589

Ліцензування підприємства: правила, відповідальність, бухоблік

Хочете почати торгівлю алкоголем чи стати туроператором, відкрити стоматкабінет? А може є потреба зберігати на території підприємства пальне? Ну що ж, вам доведеться отримати спеціальний дозвіл – ліцензію. Про ліцензування окремих видів господарської діяльності мова піде в сьогоднішній консультації: види діяльності, документи, загальні правила, зміни 2023, відповідальність, штрафи й особливості бухгалтерського обліку за НП(С)БО та МСФЗ
16390

Ліцензійний договір

Що таке ліцензійний договір, які істотні умови ліцензійного договору, як такий договір укласти — про це розповімо у статті
14942

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді