Податківці мають конкретизувати підстави для відмови в реєстрації ПН

Відмову в реєстрації податкової накладної можна оскаржити в суді, якщо вона є неконкретизованою та обмежує право платника податків бути повідомленим про необхідність надання документів за вичерпним переліком.

Такого висновку дійшов Верховний Суд (ВС), погодившись із висновками судів попереднії інстанцій щодо визнання протиправним та скасування рішення комісії ГУ ДФС у області про відмову в реєстрації податкової накладної. Суди також зобов’язали податковий орган зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну.

Як встановили суди, податковий орган, учинюючи оскаржені дії, не зазначив:

  • яким саме критеріям оцінки ступеня ризиків відповідають останні,
  • які саме документи складені з порушенням законодавства,
  • та яких саме документів не вистачає для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної.

Натомість платник податків надав до податкового органу первинні документи на підтвердження реальності господарських операцій.

З позиції ВС, можливість надання платником податків вичерпного переліку документів на підтвердження правомірності формування та подання податкової накладної прямо залежить від чіткого визначення фіскальним органом конкретного виду критерію оцінки ступеня ризиків. Вживання податковим органом загального посилання на пункт 6 Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН (затверджені наказом Мінфіну від 13.06.2017 № 567) без наведення відповідного підпункту, є неконкретизованим. Це призводить до необґрунтованого обмеження права платника податків бути повідомленим про необхідність надання документів за вичерпним переліком, відповідно до критерію зупинення реєстрації податкової накладної, а не будь-яких на власний розсуд.

Отже, невиконання податковим органом законодавчо встановлених вимог щодо змісту, форми, обґрунтованості та вмотивованості акта індивідуальної дії призводить до його протиправності.

Постанова ВС від 02.07.2019 у справі № 140/2160/18


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
139202

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
202149

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
23990

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
484684

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
320331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді