Адвокати, які є найманими працівниками, ЄСВ не сплачують

Самозайняті особи, зокрема адвокати, є платниками ЄСВ. Разом з тим, необхідними умовами для сплати особою ЄСВ є провадження такою особою, зокрема, незалежної професійної адвокатської діяльності та отримання доходу від такої роботи.

У цій справі адвокат, який є найманим працівником, звернулася до суду із позовною заявою про визнання протиправними та скасування вимог про сплату боргу (недоїмки) зі сплати ЄСВ та зобов’язання податкового органу припинити винесення вимог про сплату боргу (недоїмки) з того самого предмету і з тих самих підстав.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, адвокат зазначила, що вона працює на посаді юриста у ТОВ, відтак роботодавець щомісяця сплачує за неї ЄСВ. Водночас вона, як адвокат, своє право на зайняття адвокатською діяльністю самостійно не реалізовує. А тому така діяльність не підлягає оподаткуванню.

Із такими доводами суд погодився.

Адвокати, які є найманими працівниками, ЄСВ не сплачують
Іван Левадський,експерт з бухобліку та оподаткування, Київ
► хто має сплачувати ► ставки ЄСВ ► коли сплачувати ► як розрахувати ► коли звітувати ► яка відповідальність 86.7081 (80,81)

Адже сам факт укладеного трудового договору виключає обов’язок адвоката зі сплати ЄСВ як особою, що має право провадити адвокатську діяльність, зокрема, у періоди, коли вона була найманим працівником, а не самозайнятою особою. Позаяк необхідними умовами для сплати особою ЄСВ є провадження такою особою, зокрема, незалежної професійної адвокатської діяльності та отримання доходу від такої діяльності.

Натомість позивач, будучи найманим працівником, не отримувала жодного доходу від безпосереднього зайняття адвокатською діяльністю. Це підтверджують подані до податкового органу податкові декларації. У них зафіксовано відсутність прибутку позивача від зайняття адвокатською діяльністю. Крім того, позивач підтвердила факт отримання доходів тільки від працевлаштування за основним місцем роботи в ТОВ та відсутність здійснення адвокатської діяльності поза основним місцем роботи.

При цьому свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю лише посвідчує право адвоката на здійснення професійної діяльності, однак не є підставою та доказом здійснення адвокатської прибуткової діяльності і факту зайнятості особи.

Рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 12.06.2019 у справі № 120/1144/19-а


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Оптимізація податків 2024

Оптимізація податків на підприємстві може допомогти цілком легальними засобами зекономити кошти підприємства на сплаті податків, зборів та ЄСВ. Про поширені методи оптимізації оподаткування ПДВ, податку на прибуток та зарплатних податків – у консультації
268

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
23988

Виплати на дитину 2024

Соціальна допомога на дітей – це виплати, які отримують батьки, опікуни, піклувальники та й самі діти. До них належить і виплати при народженні дитини, допомога багатодітним сім’ям, державні аліменти, допомога матерям-одиначкам, грошові виплати дітям-сиротам, допомога дітям з інвалідністю. Про виплати на дітей 2024 розповімо у статті
526494

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28719

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді