Нова Узагальнююча податкова консультація з ТЦУ

UA RU

Документація з трансфертного ціноутворення

Мінфін затвердив нову Узагальнюючу податкову консультацію щодо деяких питань застосування правил трансфертного ціноутворення представництвами нерезидентів.

Консультація прояснила такі дві ситуації.

1. Представництво нерезидента провадить винятково допоміжну та підготовчу діяльність. Чи зобов’язане воно подавати звіт про контрольовані операції, якщо сума коштів, яку надав нерезидент для утримання представництва та оплати послуг/робіт резидентів для нерезидента, перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за податковий (звітний) рік?

Мінфін роз’яснив: якщо представництво нерезидента не відповідає ознакам постійного і виконує для нерезидента лише підготовчі або допоміжні роботи, такі операції не є контрольованими з метою застосування статті 39 Податкового кодексу України (ПК). Тож представництву не потрібно подавати щодо них звіт про контрольовані операції.

2. Чи враховувати у вартісному критерії обсяг господарських операцій з метою застосування трансфертного ціноутворення суми коштів, які нерезидент надав для утримання постійного представництва (зарплата працівникам тощо), сплати податків і зборів, оплати послуг/робіт резидентів для нерезидента?

Документом встановлено: оскільки кошти, отримані від нерезидента для утримання постійного представництва та оплати послуг/робіт резидентів для нерезидента, є господарськими операціями з метою трансфертного ціноутворення, то їх відповідно до підпункту 39.2.1.7 ПК у повному обсязі враховують під час визначення вартісного критерію обсягу господарських операцій з метою трансфертного ціноутворення.

Наказ Мінфіну від 16.08.2019 № 345


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Хто, коли і як подає Звіт про контрольовані операції

Якщо були операції з нерезидентами, які підпадають під критерії контрольованих, то треба подати Звіт про контрольовані операції 2024. А якщо бути точним, то Звіт про контрольовані операції 2023, так як восени 2024 року спливає саме термін подачі звіту за 2023 рік
54159

Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

У 2024 році учасникам міжнародної групи компаній, що мали контрольовані операції, разом зі звичним уже Звітом про контрольовані операції обов’язково треба подати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2023 рік. У консультації розповімо про форму цього повідомлення, терміни подання, алгоритм заповнення та штрафи, які доведеться сплачувати за неподання
12205

Трансфертне ціноутворення в Україні

Трансфертне ціноутворення – це взаємопов’язані теми, які стосуються тих підприємств, які мають операції з нерезидентами на значні суми, особливо з країнами, які мають статус офшорів. Коли й який із наявних п’яти методів трансфертного ціноутворення використовувати, їхні переваги і недоліки, особливості сировинних контрольованих операцій, пропорційне коригування, а також практика податкових перевірок трансфертного ціноутворення – в огляді
34706

Закон № 3813: податок на прибуток, ТЦУ, ПДФО і туристичний збір

Закон № 3813, яким депутати внесли чергові зміни до Податкового кодексу України (ПК), опублікований у «Голосі України» 25.07.2024. Більшість змін, що в ньому передбачені, за винятком окремих положень, запрацює з першого числа наступного місяця після місяця його опублікування. Тобто з 01.08.2024.
542

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
38444

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді