У працівника шкідливі умови праці: як оформити

Які є пільги та компенсації за важкі та шкідливі умови праці

Під час інспекційного відвідування інспектори Держпраці встановили, що роботодавець залучав осіб до таких робіт, як: фасування мінеральних добрив, розвантажування-навантаження автокраном вагонів відкритого типу та автомашин мінеральними добривами, ремонт залізничного полотна. Ці роботи працівники виконували за цивільно-правовими угодами.

Особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, забов’язані мати допуск (посвідчення) на право роботи з такими речовинами (Закон України «Про пестициди і агрохімікати» від 02.03.1995 № 86/95-ВР ). Тобто зазначені роботи можуть виконувати винятково працівники підприємства, які пройшли:

  • спеціальну підготовку для отримання відповідного посвідчення;
  • медичний огляд і мають медичну книжку.

Таким працівникам видають наряд на виконання робіт та проводять інструктаж. Адже пестициди є небезпечними для здоров’я.

Водночас Держпрці нагадує: роботи, що пов’язані з виробництвом, зберіганням, транспортуванням та застосуванням агрохімікатів, пестицидів, гербіцидів віднесені до робіт з підвищеною небезпекою (п. 47 «Переліку робіт з підвищеною небезпекою» затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 №15). Працівники, зайняті на таких роботах мають щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці та інструктажі.

У цій справі суд підтримав контролерів: підприємство неправомірно уклало з працівниками цивільно-правові угоди. Відносини мали ознаки трудових. Крім того, в угодах не зазначили обсяги робіт та показники оцінки їх виконання.

Суд визнав правомірною постанову Управління Держпраці щодо штрафу.

За матеріалами Управління Держпраці у Сумській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарантії працівникам-донорам: відповіді на запитання бухгалтерів

У статті — відповіді на запитання бухгалтерів стосовно гарантій працівникам-донорам. Знатимете права й обов’язки як працівників, що мають намір стати донорами крові, так і роботодавця. З’ясуєте нюанси увільнення й зарплатних розрахунків. Додатково отримаєте бухоблікові інструкції
120

Преміювання в КНП

Як виплачувати премії у медзакладі? Якими нормами керуватися та з ким погоджувати таке рішення? Аби встановити порядок преміювання, достатньо зробити кілька кроків. Яких саме — підкажемо у статті. Дізнайтеся також, як виплачувати, обліковувати й оподатковувати премії медпрацівникам.
9317

Як нараховувати зарплату медичним працівникам

У статті розповімо про особливості оплати праці медичних працівників у 2024 році, оплату праці медичних працівників в умовах воєнного стану, а також оподаткування зарплат медпрацівників
140363

Фінплан ЗОЗ: три базові правила

Запрошуємо на спецкурс «Фінплан ЗОЗ», який організовує редакція журналу «Головбух Медицина». З’ясуєте наболілі питання щодо фінплану. На кожному занятті на вас чекатимуть роз’яснення експерта, відповіді на запитання та матеріали для скачування. Пишіть коментарі, ставте запитання, пропонуйте робочі ситуації до розгляду. Перше заняття вже зараз! Розкриємо вам три правила щодо фінплану, які спростять життя і вбережуть від помилок
180

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді