Як вестимуть облік трудової діяльності без трудової книжки: проєкт Закону

Штраф розміром в 1 мільйон. За що загрожує?

Опублікували проєкт Закону щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі.

Законопроєкт передбачає, що під час укладення трудового договору громадянин зобов’язаний подати:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу,
  • трудову книжку (у разі наявності),
  • заяву про прийняття на основне місце роботи або на роботу за сумісництвом,
  • а у випадках, передбачених законодавством, також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я та інші документи.

Як вестимуть облік трудової діяльності без трудової книжки: проєкт Закону

Облік трудової діяльності працівника здійснюватимуть в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Також облік трудової діяльності працівника вестимуть з використанням трудової книжки, якщо це передбачено колективним договором.

Інформацію з реєстру застрахованих осіб про періоди навчання осіб в закладах вищої освіти, а також здобутої ними освіти, набутого стажу надаватимуть роботодавцям за згодою застрахованої особи у порядку, встановленому ПФУ.

Запис про стажування вноситимуть відповідно до порядку, встановленому ПФУ, за погодженням Мінсоцполітики.

Відомості про трудову діяльність працівників включатимуть до реєстру протягом п’яти років з дня набрання чинності цього Закону на підставі інформації, поданої у порядку та строки, встановлені ПФУ за погодженням з Мінсоцполітики.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та почне діяти через два місяці з дня його опублікування.

Отже, закон не діятиме з 01.01.2020, але може запрацювати посеред 2020 року.

За матеріалами ПФУ


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору з 1 жовтня після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, платники збору, звітність та штрафи — у статті
167195

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
393504

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3721

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32634

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді