Направляєте звітність поштою: врахуйте настанови ДПС

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

При припиненні договору про визнання електронних документів платник податків має право до складення нового договору подавати податкову звітність особисто (уповноважена особа) або надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Відправляючи декларацію поштою потрібно здійснити таке відправлення на адресу ДПС не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

Направляєте звітність поштою: врахуйте настанови ДПС

Відповідно до підпункту 2 пункту 42 Правил надання послуг поштового зв’язку, що затверджені постановою КМУ від 05.03.2009 № 270 (далі — Правила) на поштовому відправленні зазначають поштову адресу в такій послідовності:

  • найменування вулиці (проспекту, бульвару, провулку), номер будинку, квартири;
  • найменування населеного пункту, району, області;
  • поштовий індекс;
  • країна призначення.

Найменування відправника та адресата, їх поштові адреси на поштовому відправленні, бланку супровідної адреси, бланку поштового переказу пишуть розбірливо чорнилом чи кульковою ручкою (крім червоного, жовтого та зеленого кольорів) або друкують.

Внутрішні поштові відправлення з позначкою «Звіт» (листи та бандеролі з оголошеною цінністю, посилки) подають для пересилання лише з описом вкладення.

Скачати Алгоритм заповнення декларації з ПДВ

Згідно з п. 61 Правил при прийманні внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису відправник заповнює у двох примірниках. Працівник поштового зв’язку перевіряє відповідність вкладення опису, ставить підпис на обох його примірниках і проставляє відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладають до поштового відправлення, другий видають відправникові.

Пунктом 73 Правил визначено, що під час приймання для пересилання письмової кореспонденції на адресному боці кожного поштового відправлення проставляється відбиток календарного штемпеля.

Дата відбитку календарного штемпеля маркувальної машини повинна відповідати даті подання письмової кореспонденції для пересилання. Якщо на письмовій кореспонденції відсутній відбиток календарного штемпеля або зазначена дата не відповідає даті подання її для пересилання, поштові відправлення повертають відправникові для відповідного оформлення.

Відбиток календарного штемпеля не є обов’язковим для письмової кореспонденції, що оплачують з використанням відбитків маркувальних машин, відбитків про оплату, нанесених друкарським чи іншим способом, пересилають за договірними тарифами, якщо на відбитках та поштових відправленнях зазначено найменування оператора поштового зв’язку, дату та об’єкт поштового зв’язку місця приймання.

У разі втрати або зіпсуття поштового відправлення чи затримки його вручення контролюючому органу з вини оператора поштового зв’язку, такий оператор несе відповідальність відповідно до закону. У такому разі платника податків звільняють від будь-якої відповідальності за неподання або несвоєчасне подання такої податкової декларації (п. 49.6 Податкового кодексу України; ПК).

Платник податків протягом п’яти робочих днів з дня отримання повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення зобов’язаний надіслати поштою або надати особисто (за його вибором) контролерам другий примірник податкової декларації разом з копією повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення.

Незалежно від факту втрати або зіпсуття такого поштового відправлення чи затримки його вручення платник податків зобов’язаний у строк сплатити суму податкового зобов’язання, самостійно визначену ним у такій податковій декларації (п. 49.7 ПК).

За матеріалами Головного управління ДПС у Тернопільській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова декларація з ПДВ 2024/2025

У консультації розповімо про загальні правила подання ПДВ-звітності: в які строки, періоди, способи звітувати та коли можна не подавати звітності. Також розглянемо коли подається декларація з ПДВ нова форма
185747

Як заповнити уточнюючий розрахунок до ПДВ-декларації

У консультації експерт роз’яснить, як виправити помилки у податковій декларації з ПДВ за допомогою подачі уточнюючого розрахунку та як заповнити рядки цього податкового звіту. Розглянемо приклади заповнення уточнюючого розрахунку при виправлення помилок, які занизили чи завищили податкові зобов’язання або податковий кредит з ПДВ
42521

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3643

Виправлення помилок в декларації з ПДВ

У консультації про те, як виправити помилки у ПДВ-звітності. Розглянемо можливі наслідки та варіанти виправлення помилок, основні їхні види, плюси й мінуси ПДВ-декларації «Звітна нова» та уточнюючого розрахунку, а також розмір самоштрафу і пені, куди їх сплачувати та як обліковувати
115637

Як заповнити додаток 7 до декларації з ПДВ

Покроково розберемо заповнення кожного рядка Додатка 7 до декларації з ПДВ з урахуванням змін, внесених до форм ПДВ-звітності. З допомогою експерта заповните додаток 7 до податкової декларації з ПДВ з першого разу та без помилок
1165

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді