Отримує товар один нерезидент, а оплачує інший нерезидент: на кого скласти ПН

За умовами контракту отримувачем товару є третя особа-нерезидент, а оплачує товар інша особа-нерезидент. На кого потрібно виписати податкову накладну (далі — ПН)?

Податківці пояснюють: незалежно від того, що за контрактом оплачує пиломатеріали один нерезидент, ПН потрібно скласти на нерезидента-покупця (отримувача) товару.

Отримує товару один нерезидент, а оплачує інший нерезидент: на кого скласти ПН

Таку ПН не надають отримувачу (покупцю) та в ній роблять позначку 07 — «Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України» (Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307).

У графі «Отримувач (покупець)» зазначають найменування (ПІБ) нерезидента та через кому - країну, в якій зареєстрований покупець (нерезидент).

А у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляють умовний ІПН «300000000000».

Рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюють.

У графі 8 табличної частини розділу Б ПН зазначають код ставки ПДВ — 901.

У графі 10 вказують обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ.

Графу 11 в такій ПН не заповнюють (нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляють).

Лист ДПС від 18.10.2019 № 839/6/99-00-07-03-02-15/ІПК


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок коригування до податкової накладної: оновлена форма

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
533792

Податкова накладна 2024/2025: нова форма

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє. Із новою формою податкової накладної, яка діє з 1 жовтня 2024 року, та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки податкової накладної, які можете скачати
336566

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
146729

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
210875

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
24445

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді