Як заповнити статформу № 1-Б (річна) «Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами»

Держстат роз’яснив порядок заповнення у 2024 році показників форми державного статистичного спостереження № 1-Б (річна) «Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами»

Як заповнити статформу № 1-Б (річна) «Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами»

Національна сертифікація бухгалтерів — 2025

Роз’яснення Держстату

У форму № 1-Б (річна) «Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами» вносьте дані станом на кінець останнього дня звітного періоду в тис. грн з одним десятковим знаком.

Форма включає інформацію за показниками, які базуються на даних рахунків 18, 34, 36, 37, 51, 55, 62, 63, 68 Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджених наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291, МСФЗ.

У звіт заносьте дані про заборгованість за зовнішньоторговельними операціями щодо контрагента-нерезидента (іноземного покупця або постачальника) за товари, роботи, послуги (уключаючи заборгованість, забезпечену векселями, авансові платежі та внутрішні розрахунки).

До форми не включайте дані щодо:

  • заборгованості за фінансовими зобов'язаннями. Наприклад, за кредитами, залученими як від банків, так і від будь-яких інших кредиторів (зокрема й від прямого інвестора);
  • отриманої фінансової допомоги;
  • заборгованості за договорами фінансового лізингу та роялті;
  • за акціями тощо.

Показник «Заборгованість за розрахунками з нерезидентами за товари, роботи, послуги (включаючи заборгованість, забезпечену векселями, авансові платежі та внутрішні розрахунки)» відображає обсяги дебіторської/кредиторської заборгованості: довгострокової, поточної, зокрема й простроченої поточної.

Обсяги простроченої заборгованості у формі відображайте з урахуванням статті 530 Цивільного кодексу України.

У разі суттєвих змін обсягів зазначених показників у порівнянні з попереднім періодом у формі передбачили місце для пояснень.

ДО ВІДОМА!

Роз'яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-Б (річна) «Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами» від 28.05.2019 № 17.4-12/6-19 є недійсними з 01.01.2024.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55642

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
47

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53453

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді