Єдинники 1-3 групи: коли звітувати, як нарахувати податок, коли та куди його сплатити

UA RU

Коли подавати звітність ФОП-єдиноподатнику?

Перша та друга групи

Звітний період — календарний рік. Податкову декларацію подають протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року – цьогоріч до 02.03.2020 включно.

Третя група

Звітний період — календарний квартал. Податкову декларацію подають протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) — за ІV квартал 2019 до 10.02.2020 включно.

Єдинники 1-3 групи: коли звітувати, як нарахувати податок, коли та куди його сплатити

Скільки єдиного податку (далі — ЄП) сплачувати ФОПу

Перша група

Ставка ЄП — до 10% від розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року: у 2020 році — 210 грн на місяць.

Друга група

Ставка залежить від розміру мінімальної заробітної плати — до 20% від встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року мінімальної заробітної плати. Сума ЄП для другої групи у 2020 році — 944,6 грн на місяць.

Третя група

Встановлена відсоткова ставка ЄП у розмірі:

  • 3 % доходу — у разі сплати ПДВ;
  • 5 % доходу — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Для ФОП, які здійснюють виробництво, постачання, продаж (реалізацію) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка ЄП становить 5%.

Коли та куди сплачувати ЄП

Перша та друга групи

Не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця авансом (наприклад, за січень у січні). Якщо останній термін випадає на святковий або вихідний день, заплатити потрібно в останній будній день напередодні. Можна сплатити ЄП авансовими внесками за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більше як до кінця поточного звітного року.

Третя група

Протягом 10 к.дн. після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Сплачують ЄП платники першої-третьої груп за місцем податкової адреси за новими бюджетними рахунками.

Зверніть увагу, єдинники першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільнені від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

За інформацією ГУ ДПС у Київській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
574102

Спрощена система оподаткування: переваги та недоліки

Як позбутися податкового тягаря, що тисне бізнес та платити менше? Очевидно, що обрання системи оподаткування – це вкрай важливе рішення. Спрощена чи загальна? Про спрощену систему оподаткування, її переваги та нюанси — у статті
106215

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1541

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді