Верховний суд пояснив коли прогул вважають вчиненим із поважних причин

Працівник (далі — позивач) не погодився на переведення на іншу посаду і написав заяву про звільнення за частиною третьою статті 38 КЗпП України, за якою працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

Верховний суд пояснив коли прогул вважають вчиненим із поважних причин

Заява про звільнення була передана в електронному вигляді 04.10.2018, а в паперовому 10.10.2018. Вважаючи себе звільненим працівник не виходив на роботу.

Наказом від 01.11.2018 працівника було звільнено за прогул без поважних причин відповідно до пункту 4 частини першої статті 40 КЗпП.

Позивач просив визнати незаконним та скасувати наказ про звільнення, стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу та скасувати запису про звільнення в трудовій книжці, відшкодувати моральну шкоду.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову в повному обсязі. Апеляційний суд скасував рішення першого суду.

Верховний суд України (далі — ВС) погодився з рішенням суду першої інстанції та скасував рішення апеляційного суду. ВС вказав, що прогулом за пунктом 4 частини першої статті 40 КЗпП, визнають відсутність працівника на роботі як протягом усього робочого дня, так і більше трьох годин безперервно або сумарно протягом робочого дня без поважних причин.

❗️ВИ НЕ МОЖЕТЕ ПРОПУСТИТИ ЦЕ У ТРАВНІ❗️

Законодавством не визначено перелік обставин, за яких прогул вважають вчиненим з поважних причин. Вирішуючи питання про поважність причин відсутності на роботі працівника, суд повинен виходити з конкретних обставин і враховувати наявні у справі докази.

Тому попередження позивачем роботодавця про припинення трудових відносин з зазначених ним підстав, не може вважатись поважною причиною відсутності на роботі з 08 жовтня до 01 листопада 2018 року. Оскільки такі підстави ним не доведені.

ВС вважає, апеляційний суд на вказані норми законодавства та обставини уваги не звернув та дійшов помилкового висновку, що позивач був відсутній на роботі з поважних причин, оскільки ним було подано заяву про звільнення, посилаючись на те, що роботодавець порушує умови трудового договору та положення законодавства про працю, проте такі підстави позивачем не доведені.

Постанова ВС від 22.04.2020 у справі № 199/8766/18


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113570

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7458

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196457

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77886

Відомість нарахування заробітної плати 2024

Бухгалтер під час нарахування зарплати працює з чималою кількістю первинних документів, основним з яких є розрахунково-платіжна відомість. Якщо зарплатна відомість працівника містить помилки, це може призвести до штрафів. Як все правильно оформити та які форми документів краще використати читайте у консультації
184850

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді