Чи є доходом юрособи-єдинника сума отриманої поворотної фіндопомоги у разі ліквідації

Суму поворотної фіндопомоги не включають до складу доходу юрособи-єдинника за умови повернення протягом 12 календарних місяців з дня її отримання

Чи є доходом юрособи-єдинника сума отриманої поворотної фіндопомога у разі ліквідації

Доходом платника єдиного податку — юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі (пп. 2 п. 292.1 Податкового кодексу України; далі — ПК).

До складу доходу, визначеного статтею 292 ПК, не включають суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання (пп. 3 п. 292.11 ПК).

Реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням податкового органу у разі припинення юрособи (крім перетворення) — в день отримання відповідним податковим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення держреєстрації такого припинення (пп. 2 п. 299.10 ПК).

Згідно з порядком ліквідації юрособи, встановленого статтею 111 Цивільного кодексу України (далі — ЦК), ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред’явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юрособи, що ліквідується, перелік пред’явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Виплата грошових сум кредиторам юридичної особи, що ліквідується, у тому числі за податками, зборами, ЄСВ та іншими коштами, що належить сплатити до державного або місцевого бюджету, ПФУ, фондів соцстрахування, провадиться у порядку черговості, встановленому статтею 112 ЦК.

У разі недостатності в юрособи, що ліквідується, коштів для задоволення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) організовує реалізацію майна юрособи.

Вимоги кредиторів, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор у місячний строк після одержання повідомлення про повну або часткову відмову у визнанні його вимог не звертався до суду з позовом, вимоги, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, а також вимоги, які не задоволені через відсутність майна юридичної особи, що ліквідується, вважаються погашеними (ст. 112 ЦК).

Отже, суму поворотної фінансової допомоги не включають до складу доходу юрособи-єдинника за умови повернення протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Якщо суми поворотної фіндопомоги, що відповідно до норм статті 112 ЦК вважаються погашеними або не повертаються за домовленістю сторін, то не виконується умова підпункту 3 пункту 292.11 ПК щодо повернення суми поворотної фіндопомоги.

У цьому випадку суму поворотної фіндопомоги включають до складу доходу платника єдиного податку — юридичної особи.

За інформацією ДПС у Запорізькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53409

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
32995

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186365

Основні засоби підприємства

Основні засоби використовують декілька років, на них заводять інвентарні номери, вони можуть надходити як новими, так і вже вживаними. Без них підприємство практично не може функціонувати. Саме через таку важливість їх і назвали основними. У цьому огляді дізнаєтеся найважливіше про основні засоби організації
180582

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
32693

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді