Заява про звільнення онлайн: чи може роботодавець відмовити

Фахівці Держпраці пояснили, чи може роботодавець відмовити у звільнені у зв’язку із виходом на пенсію, якщо заяву надіслали засобами електронних комунікаційних мереж

Чи може працівник відкликати заяву про звільнення за угодою сторін

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

Нагадуємо, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк. Він повинен попередити про це роботодавця письмово за два тижні.

Винятком є ситуації, коли працівник не може продовжувати виконання роботи, а саме через:

  • переїзд на нове місце проживання;
  • переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;
  • вступ до закладу освіти;
  • неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;
  • вагітність;
  • догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю;
  • догляд за хворим членом сім’ї (підтверджують медвисновком) або особою з інвалідністю I групи;
  • вихід на пенсію;
  • прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин (ч. 1 ст. 38 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

У разі виникнення таких обставин роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Спосіб листування та процедура обміну документами засобами електронних комунікацій між працівником та роботодавцем мають бути врегульовані у трудовому чи колективному договорі. Для зазначення такої можливості можуть використовуватися й інші документи.

Працівників можуть ознайомлювати з наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами роботодавця за допомогою електронних комунікаційних мереж, визначених у трудовому договорі. При цьому накладають електронний підпис або кваліфікований електронний підпис (ч. 3 ст. 29 КЗпП).

У трудовому договорі за згодою сторін можна передбачити альтернативні способи ознайомлення працівника.

У разі відсутності попередньої згоди сторін трудових правовідносин на обмін офіційними документами засобами електронного зв’язку, заяву доцільно подати чи надіслати у паперовій формі з оригінальним підписом автора документу.

За інформацією Держпраці


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19818

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
114797

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196663

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77957

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді