Для ветеранів війни і членів їх сімей спростили процедуру призначення пільг на оплату ЖКП

Кабмін постановою від 27.12.2023 № 1395 ухвалив експериментальний Порядок взяття на облік та призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг для ветеранів війни (осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій, учасників війни) та членів їх сімей

Для ветеранів війни і членів їх сімей спростили процедуру призначення пільг на оплату ЖКП

Відповідальність за помилки в обчисленні середньої зарплати

Постанова КМУ від 27.12.2023 № 1395

Як зазначили у Мінсоцполітики, чинне законодавство передбачає, що для призначення пільг на житлово-комунальні послуги (ЖКП), пільговик має особисто звернутися до уповноважених органів.

Через це українські ветерани війни, які беруть участь у воєнних діях і перебувають на передовій, зіштовхувались з проблемою неможливості оформлення цих пільг. Оскільки не мали змоги звернутися по їх призначення особисто.

Саме для вирішення цієї проблеми Кабмін затвердив розроблену Мінсоцполітики постанову.

Відповідно до неї, ухвалили експериментальний Порядок взяття на облік та призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг для ветеранів війни (осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій, учасників війни) та членів їх сімей (далі — Порядок).

Він запрацює через 4 місяці після відповідних технічних доопрацювань інформаційних систем. Прийнятим Порядком спрощують процедуру:

Зокрема, передбачили можливість подання:

  • єдиної спрощеної заяви замість існуючих двох окремих — про взяття на облік, як пільговика, і про надання пільг;
  • спрощеної заяви, крім паперової, також в електронній формі. Зокрема, засобами Порталу Дія.

Так, якщо ветеран війни (особа з інвалідністю внаслідок війни, учасник бойових дій, учасник війни) не може самостійно подати заяву на призначення пільги на ЖКП, — з травня 2024 року це зможуть зробити за нього члени його родини.

Окрім того, зменшують обсяг інформації, яку необхідно зазначити, для призначення пільг. Частину інформації Мінсоцполітики та ПФУ отримуватимуть шляхом обміну і взаємодії між інформаційними системами держорганів.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55667

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
59

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53494

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді