Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися госпсуб'єктами всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (ч. 20 ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 № 481/95-ВР).
Платникам єдиного податку заборонено здійснювати діяльність з продажу підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізосіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додавання спирту) та столових вин). Тобто, для здійснення такого виду діяльності, платник має перебувати, або перейти на загальну систему оподаткування (пп. 3 пп. 291.5.1 Податкового кодексу України).
Попри те, що для приготування глінтвейну використовується столове вино, продаж якого може здійснюватися без ліцензії, для реалізації глінтвейну потрібна ліцензія. Оскільки відповідно до ДСТУ 4806-2007 «Вина. Загальні технічні умови» під час виробництва вин виноградних використання цукру води, ароматизаторів та барвників заборонено.
Під час продажу алкогольних напоїв на розлив у закладах ресторанного господарства забороняється змішувати напої різних видів і марок, крім виготовлення коктейлів.
Таким чином, глінтвейн (навіть виготовлений виключно зі столового вина) не підпадає під визначення столових вин, а є коктейлем.
Оскільки коктейлі не є столовими винами, тому якщо плануєте їх виготовляти та продавати, то перебувати на єдиному податку не зможете. Таку діяльність повинні здійснювати за умови наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
За інформацією ДПС у Черкаській області