Форма № 10-ПОІ Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів: подати 26 лютого чи 1 березня

UA RU

Мінсоцполітики затвердило нову форму звітності № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю» (далі — Звіт) та Інструкцію щодо його заповнення (далі — Інструкція) (наказ від 27.08.2020 № 591).

Нова форма звітності та Інструкція введені в дію починаючи зі звіту за 2020 рік.

Звіт подають підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, що використовують найману працю, в яких за основним місцем роботи працює вісім і більше осіб (далі — роботодавці) — відділенню Фонду соціального захисту інвалідів за своїм місцезнаходженням не пізніше ніж 1 березня року, наступного за звітним.

Щоб убезпечити себе, все ж, радимо подати Звіт не пізніше 26.02.2021 (п’ятниця).

Подати Звіт в електронному вигляді не можливо.

Якщо раніше подавали цей Звіт, але за 2020 рік середньооблікова кількість штатних працівників зменшилася до 7 та менше осіб, необхідно повідомити про це відділення Фонду листом у довільній формі.

АЛГОРИТМ ЗАПОВНЕННЯ ЗВІТУ ⤵️

Встигніть подати до 01.03.2021 Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів за новою формою

У Звіті чітко і розбірливо заповнюють всі графи та рядки. Замість відсутніх даних проставляють прочерк. Виправлення підтверджує керівник своїм підписом.

У заголовній частині до кодів організації-респондента додали ознаки неприбутковості відповідно до Реєстру неприбуткових установ та організацій (заповнюють за наявності) та форми фінансування (бюджет — 1, госпрозрахунок — 2, за рахунок членських внесків — 3, змішана — 4). Також потрібно зазначити, зокрема, код за ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це контролюючий орган та мають відповідну відмітку в паспорті), код території (КОАТУУ), код виду економічної діяльності (КВЕД), організаційно-правову форму господарювання (ДК 002:2004; КОПФГ) тощо.

За не подання Звіту за два звітні періоди підряд без поважних причин або без надання письмових пояснень про причини, що перешкоджали поданню таких документів, або не виправлення помилки у звіті у строк до п’яти робочих днів з дня отримання повідомлення Фонду — чекайте позапланову перевірку Держпраці.

У формі Звіту змінили розділ «Кількість працівників та фонд оплати праці», де щодо кількості працівників враховують розподіл за статтю (жінки та чоловіки), місцем проживання (місто або сільські населені пункти та селища міського типу), віком (від 18 до 35 років, від 36 до 60 років, понад 60 років).

У рядку 01 відображають середньооблікову кількість штатних працівників облікового складу за звітний рік, яку визначають відповідно до пункту 3.2 Інструкції № 286, з розподілом за статтю, віком та місцем проживання.

У рядку 02 — середньооблікову кількість штатних працівників за звітний рік, яким встановлено інвалідність, з розподілом за статтю, місцем проживання та віком. Якщо фізичній особі, яка використовує працю найманих працівників, встановлено інвалідність, вона збільшує показник рядка 02 на одиницю.

У рядку 03 — кількість осіб з інвалідністю — штатних працівників, які відповідно до нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю, повинні працювати на робочих місцях, створених роботодавцем. Показник рядка 03 для роботодавців, у яких працює від 25 осіб, визначають шляхом множення показника рядка 01 на 4%; для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб, дорівнює 1.

Дані щодо середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (рядок 01), середньооблікової кількості штатних працівників, яким встановлено інвалідність (рядок 02), та кількості осіб з інвалідністю, які повинні працювати на робочих місцях (рядок 03), відображають в цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число, застосовують правило заокруглення до цілого.

У рядку 04 — суму фактичних нарахувань із заробітної плати штатних працівників облікового складу, зазначених у рядку 01, за звітний рік.

У рядку 05 — середньорічну заробітну плату штатного працівника, яку розраховують за формулою наведеною у пункті 11 Інструкції.

У рядку 06 — суму коштів адміністративно-господарських санкцій, яку роботодавець повинен самостійно розрахувати та сплатити у разі невиконання норматив.

Роботодавець не позбавлений можливості надсилати рекомендованим листом відділенням Фонду соціального захисту інвалідів Звіт.

За інформацією Фонду соцзахисту інвалідів


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19785

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113624

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7480

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196591

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77925

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді