Сплата ЄСВ-недоїмки: як змінились правила з 01.08.2023

З 1 серпня 2023 року до припинення воєнного стану, у разі сплати протягом 30 календарних днів з наступного дня після отримання податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов’язання (ПЗ) за результатами відновлених документальних перевірок штрафи на суму такого ПЗ вважають скасованими, а пеню не нараховують

 Сплата ЄСВ-недоїмки: як змінились правила з 01.08.2023

Банк проведень: облік штрафів, пені, неустойки у відповідача та позивача

З 01.08.2023 діє Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 № 3219-ІХ (далі — Закон № 3219).

Законом № 3219 пункт 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (ПК) доповнили новим підпунктом 69.37. Встановили, що тимчасово, на період з 01.08.2023 до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі сплати платником упродовж 30 к. дн. з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов’язання, що нарахували за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 01.08.2023 та завершили до дня припинення або скасування воєнного стану на території України, штрафні (фінансові) санкції (штрафи), нараховані на суму такого податкового зобов’язання, вважають скасованими, а пеню не нараховують. Сума податкового зобов’язання, що сплатили у порядку, передбаченому підпунктом 69.37 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК, не підлягає оскарженню.

Відповідна норма Законом № 3219 внесена і до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464).

Так, розділ VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 доповнили новим пунктом 9-24. Визначили, що у разі сплати платником ЄСВ упродовж 30 к. дн. з дня, наступного за днем отримання вимоги про сплату недоїмки з ЄСВ, суми ЄСВ, нарахованого за результатами документальних перевірок, які відновили або розпочали з 01.08.2023 та завершили до дня припинення або скасування воєнного стану на території України, суми штрафів, передбачених Законом № 2464, які застосовані на суму такого ЄСВ, вважають скасованими, а пеню не нараховують.

Cуми ЄСВ разом із штрафом та пенею, визначені у вимозі про сплату недоїмки з ЄСВ та/або рішенні податкового органу про нарахування пені та/або застосування штрафів, вважають неузгодженими до моменту повної сплати таких сум, але не більше ніж упродовж 30 к. дн. з дня, наступного за днем отримання вимоги (рішення).

Строки, визначені статтею 25 Закону № 2464, застосовують з урахуванням строку, наданого платнику ЄСВ для сплати суми ЄСВ, нарахованого за результатами документальних перевірок.

Сума ЄСВ, сплаченого у порядку, передбаченому пунктом 9-24 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464, не підлягає оскарженню.

За інформацією ДПС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
347

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8368

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30838

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді