ФОП-пенсіонер та ФОП-працівник звільнені від сплати ЄСВ: чи має право на оплату лікарняного

⚡️ ЄСВ ДЛЯ ФОП — ЯК СПЛАЧУВАТИ У 2021 РОЦІ ⚡️

Фахівці Фонду соцстраху (далі — Фонд) надали роз’яснення щодо змін у сплаті ЄСВ ФОПам, самозайнятими та членами фермерських господарств.

Так, ці категорії осіб звільнені від сплати ЄСВ за себе, якщо за основним місцем роботи ЄСВ за них сплатив роботодавець. Крім того, самозайняті особи звільнені від сплати ЄСВ за себе, якщо вони провадять незалежну профдіяльність як ФОП.

ФОП-пенсіонер та ФОП-працівник звільнені від сплати ЄСВ: чи має право на оплату лікарняного

Також, якщо зазначені категорії осіб отримують пенсію за віком або за вислугу років, мають інвалідність, досягли пенсійного віку та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу, вони можуть бути платниками ЄСВ виключно на добровільних умовах.

У зв’язку з цим, право на отримання матеріального забезпечення від Фонду для цих осіб має особливості, оскільки застрахованою особою є особа, яка сплатила або за яку сплачено роботодавцем ЄСВ.

Тож, якщо у місяці, в якому зазначені особи не сплачували ЄСВ(тобто не були застрахованими) вони захворіли, отримали невиробничу травму, або настав 30 тиждень вагітності, право на матеріальне забезпечення не набувається. Самозайняті особи, зареєстровані як ФОП, набувають право на матеріальне забезпечення лише як фізичні особи-підприємці. Особи, які отримують пенсію за вислугу років, набувають право на отримання матеріального забезпечення від Фонду за умови добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та сплати ЄСВ.

При цьому, при обчисленні середньоденного доходу для розрахунку суми матеріального забезпечення від Фонду, періоди несплати ЄСВ не виключають із розрахункового періоду. Водночас, допомога по вагітності та пологах для таких осіб незалежно від визначеного розміру середньоденного доходу не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

За інформацією Фонду соцстраху


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
338

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8349

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30759

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді