Як працюватиме автоматизована система арешту коштів боржників: роз’яснив Мін’юст

Податки та зарплата: що змінилося в 2021 році СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Кошти на банківських рахунках боржників відтепер арештовуватимуть автоматизовано не лише за борги по аліментах. Також запроваджено автоматизацію процесу отримання виконавцями інформації про номери рахунків боржників-фізичних осіб та сум коштів, які наявні на таких рахунках.

Мін’юст прийняв наказ від 23.03.2021 № 1061/5.

Як відбуватиметься процедура автоматизованого арешту коштів боржників

Як працюватиме автоматизована система арешту коштів боржників: роз’яснив Мін’юст

СКАЧАТИ

Про що взагалі йдеться

Якщо хтось заборгував вам кошти (в тому числі аліменти на утримання дитини) — спочатку ви маєте довести це у суді. Якщо маючи на руках відповідне рішення Феміди ви все одно так і не можете домогтись у боржника повернення коштів – до справи береться Державна виконавча служба або приватні виконавці. Вони, зокрема, можуть домогтися списання грошей з банківських рахунків боржника. Саме процедуру взаємодії між виконавцями та банками і було спрощено.

Як відбувається арешт коштів боржників зараз

Станом на кінець березня в Україні діють 73 банки. І у кожному з них той чи інший боржник може мати рахунок. Тож, виконавець (державний чи приватний) перш за все має сформувати та направити вимоги на отримання відповідної інформації до всіх банківських установ країни.

Але і це ще не все. Адже після цього виконавець стикається з «банківською таємницею»: неправильно трактуючи положення деяких законів України, банки нерідко відмовляють надавати виконавцям інформацію про номери рахунків боржника та суми коштів, які наявні на них.

Та й навіть якщо банк таки надає інформацію про рахунок із зазначенням суми коштів на рахунку боржника — обмін такою інформацією відбувається засобами поштового зв’язку.

Якщо ж на самому початку виконавець направив запити не до всіх банків — є ризик взагалі не знайти рахунок боржника і кошти на ньому.

Що зміниться у процедурі арешту коштів боржників

Перш за все, ще у лютому вдалося домогтися змін до Правил розкриття банківської таємниці. Нацбанк зобов’язав установи надати інформацію про реквізити рахунків боржника та суму коштів на них на вимогу виконавця.

Але сама процедура отримання виконавцями інформації про номери рахунків боржників-фізичних осіб так і залишалась доволі тривалою, допоки Мін’юст не ухвалив відповідні зміни до наказу, що передбачають запровадження електронної взаємодії між виконавцями і банками, а не тільки поштовим зв’язком.

Для цього використовуватимуть вже апробовану Автоматизовану систему виконавчого провадження (АСВП). Тобто, тепер ця система працюватиме не лише по автоматизованому арешту коштів, а й по отриманню виконавцями інформації про номери рахунків боржників-фізичних осіб та сум коштів, які наявні на таких рахунках.

Коли запрацює система арешту коштів боржників

Для того, щоб практично впровадити цю систему, є 3 місяці. Планується, що вона має запрацювати вже до 06.07.2021.

За інформацією Мін’юсту


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
119

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
129039

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
73823

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
189

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді