Проведення перевірки даних ЄДР про кінцевого бенефіціара та структуру власності юрособи

06.11.2023 набув чинності Порядок проведення перевірки інформації, наданої юрособою у поясненні та документах для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності юрособи, що затвердив Мінюст наказом від 14.09.2023 № 3265/5

Як перевірятимуть інформацію, надану юрособою про кінцевого бенефіціара та структуру власності юрособи

Штрафи за невчасну сплату пені у сфері ЗЕД

Наказ Мінюсту від 14.09.2023 № 3265/5

Порядок визначає процедуру проведення перевірки інформації державним реєстратором юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Держреєстратор розпочинає перевірку інформації про кінцевого бенефіціарного власника (далі — КБВ) та/або структуру власності упродовж 10 робочих днів з дня отримання відповідних документів від юрособи.

Держреєстратор має право вимагати від фізичних та юридичних осіб:

  • надання інформації (у тому числі пояснень), необхідної для встановлення КБВ;
  • надання копій документів;
  • вимагати доступу до приміщень юрособи;
  • проведення огляду речей та документів за місцезнаходженням юрособи.

Вимогу держреєстратора до юридичної або фізичної особи про надання додаткових пояснень та/або інформації (документів) надсилають в один з таких способів:

  • через систему електронної взаємодії органів виконавчої влади;
  • на адресу електронної пошти, яка зазначена в ЄДР;
  • рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням про вручення за місцезнаходженням (місцем проживання), зазначеним в ЄДР.

Юрособа зобов’язана всебічно сприяти держреєстратору у встановленні достовірних даних про КБВ та/або структуру власності під час проведення перевірки, зокрема:

  • надавати запитувану інформацію та/або документи протягом 7 робочих днів з дня отримання вимоги;
  • забезпечити державному реєстратору доступ до приміщень юрособи, проведення ним огляду речей та документів.

За результатами проведеної перевірки інформації про КБВ та/або структуру власності держреєстратор формує лист-повідомлення, в якому зазначає:

До листа-повідомлення додають матеріали на підтвердження встановлених фактів, а також пояснення та документи, надані юрособою.

Лист-повідомлення разом з доданими до нього матеріалами не пізніше наступного робочого дня після закінчення перевірки надсилають до Мінюсту.

Мінюст не пізніше двох робочих днів з дня отримання від держреєстратора листа-повідомлення надсилає суб’єкту держреєстрації, з яким перебуває у трудових відносинах такий держреєстратор, лист з однією із таких вказівок:

  • виключити з ЄДР відмітку про можливу недостовірність інформації про КБВ та/або структуру власності юрособи;
  • внести зміни до ЄДР про КБВ та/або структуру власності юрособи та виключити з реєстру відмітку про можливу недостовірність інформації;
  • виключити з ЄДР інформацію про КБВ та/або структуру власності юрособи та відмітку про можливу недостовірність інформації.

Наказ набрав чинності 06.11.2023 — це день, коли його опублікував «Офіційний вісник України» № 88.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36206

Мобілізаційний Закон № 3633: до чого готуватися працівникам і роботодавцям із 18.05.2024

Нагляд за виконанням мобілізаційного законодавства посилюють. Маємо чергові зміни у правилах військового обліку. Експерт акцентував на важливих моментах, які стосуються обов’язків роботодавців
6204

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1493

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158752

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді