Через ці причини контролюючі органи не визнають вашу податкову звітність

Первинка. Податки. Зарплата. Перевірки СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Через ці причини контролюючі органи не визнають вашу податкову звітність

Податківці назвали 5 головних причин невизнання податкової звітності контролюючими органами. Нижче окреслимо причини, а також способи їх уникнення.

1. Декларація з недостовірним зазначенням обов’язкового реквізиту «інформація про додатки, що додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною», або відсутність цих додатків

Звітність, яка формують та надсилають електронно, контролюють автоматизовано. Платник отримує відповідне екранне повідомлення та оперативно може відреагувати: проставити відповідні позначки в декларації або сформувати необхідний додаток.

Особливість такої помилки для юросіб полягає в тому, що під час формування звітності з податку на прибуток, обов’язковим додатком до якої відповідно до п. 46.2 ПКУ є фінансова звітність, яка не подається у складі пакету. Для такої звітності не реалізовано відповідну автоматизовану перевірку.

Тому особливо важливо самостійно проконтролювати подання звітності з податку на прибуток. Не забувайте і про вимоги абз. 3 п. 49.4 ПКУ: якщо надаєте основний звіт за допомогою електронних сервісів ― фінзвітність можете надати теж лише в такий спосіб.

2. Декларація з недостовірним зазначенням обов’язкового реквізиту «звітний (податковий) період» (не відповідає обраному режиму оподаткування)

Суть помилки в тому, що суб’єкт господарювання подає звітність з податку, який він не сплачує.

Наприклад, платник перебуває на загальній системі оподаткування, а подає звітність з єдиного податку, чи навпаки. Для юросіб наявний ризик надати звіт неприбуткової організації замість декларації з податку на прибуток.

Щоб уникнути цієї помилки, перевірте облікові дані та, за можливості, отримайте витяг із відповідного реєстру перед тим, як формувати та направляти звіт.

3. Подали декларацію за формою, яка втратила чинність

Зазначена помилка виникає лише якщо подаєте паперовий звіт.

Метод її уникнення очевидний ― приєднуйтеся до системи е-документообігу.

4. Подали декларацію за звітний (податковий) період, що не є базовим

Наприклад, суб’єкт господарювання подає квартальну чи місячну звітність, при цьому базовим звітним періодом для такої декларації є рік.

Часто платник замість періоду «три квартали» вказує «третій квартал», замість «перший квартал» вказує «березень» тощо.

Зможете уникнути цієї помилки, якщо з’ясуєте, чи потрібно в такому звітному періоді подавати звіт, перед тим, як формувати та направляти звіт.

5. Подали декларацію до контролюючого органу, в якому платник не перебуває на обліку.

Помилка, що виникає в більшості випадків у суб’єктів господарювання під час подання звітності з місцевих податків (акциз, рента, екологічний та земельний податки тощо). Перед формуванням та поданням такої звітності варто перевірити облікові дані, зокрема, наявність об’єктів оподаткування за неосновним місцем обліку.

Нерідко помилка виникає у фізосіб – громадян під час подання декларації про майновий стан і доходи. Пам’ятайте, якщо змінили місце проживання, надайте контролюючому органу форму № 5ДР з інформацією про зміни.

За матеріалами ГУ ДПС у Чернівецькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміни у наданні платних послуг ЗОЗ: постреліз до вебінару

Редакція журналу «Головбух Медицина» 10.09.2024 провела безплатний вебінар на тему «Зміни в наданні платних послуг: комунікаційна платформа для бухгалтерів ЗОЗ». Тримайте постреліз до цього вебінару: тези, запис, відповіді на запитання. Запитань отримали так багато, що вдвічі перевищили час трансляції, але всіх так і не опрацювали. Тому невдовзі проведемо частину другу вебінару. Реєструйтеся, читайте напрацьовані рекомендації та надсилайте нові запитання. З’ясуємо нюанси втілення змін
34

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186221

Основні засоби підприємства

Основні засоби використовують декілька років, на них заводять інвентарні номери, вони можуть надходити як новими, так і вже вживаними. Без них підприємство практично не може функціонувати. Саме через таку важливість їх і назвали основними. У цьому огляді дізнаєтеся найважливіше про основні засоби організації
180443

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61801

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді