Порядок взяття на облік самозайнятих осіб, що планують надавати послуги з медіації

ДПС пояснила порядок взяття на облік самозайнятих осіб, що планують надавати послуги з медіації

Порядок взяття на облік самозайнятих осіб, що планують надавати послуги з медіації

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту (спору), принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов'язані з цією процедурою визначив Закон України «Про медіацію» від 16.11.2021 № 1875-IX (далі — Закон).

Медіатором може бути фізособа, яка пройшла базову підготовку медіатора в Україні або за кордоном та після підтвердження набутих компетентностей отримала відповідний сертифікат і відомості про яку включені суб'єктом освітньої діяльності до реєстру випускників (ч. 1 ст. 9, ч. 4 та 6 ст. 10 Закону).

Медіатор може надавати послуги з медіації на платній чи безоплатній основі, за наймом, через суб'єкта, що забезпечує проведення медіації, через об'єднання медіаторів або індивідуально. Медіатор проводить медіацію індивідуально як фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність, або як ФОП. Медіатор, який проводить медіацію індивідуально, може відкривати рахунки в банках, мати печатку, штампи, бланки із зазначенням свого прізвища, імені та по батькові (ч. 2 ст. 11 Закону).

Отже, якщо особа бажає надавати послуги з медіації як ФОП, вона має зареєструватися як підприємець згідно з Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV. У цьому випадку взяття на облік ФОП у податковій здійснюють  за податковою адресою на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру без вимоги пред'явлення будь-якого свідоцтва, дозволу, сертифіката на здійснення такої діяльності. Особу, яка надаватиме послуги з медіації, обліковуватимуть як ФОП з відповідним видом діяльності, наданим держреєстратором.

За рекомендаціями Держстату, діяльність з медіації згідно з Методологічними основами та поясненнями до позицій КВЕД-2010 класифікують у позиції 74.90 «Інша професійна, наукова та технічна діяльність, н. в. і. у.», де «н. в. і. у.» означає «не віднесена до інших угруповань» (наказ Держстату від 23.12.2011 № 396).

Якщо особа вже перебуває на податковому обліку як самозайнята особа та планує проводити медіацію індивідуально як фізособа, яка провадить незалежну профдіяльність, така особа не підлягає додатковому (окремому) взяттю на облік в податковій. У цьому випадку особа подає заяву (для осіб, які провадять незалежну профдіяльність) № 5-ОПП з позначкою «Зміни». У заяві зазначає вид діяльності відповідно до КВЕД-2010 74.90 «Інша професійна, наукова та технічна діяльність, н. в. і. у.».

За інформацією ДПС у Дніпропетровській області

26698


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Держбюджет 2025

14 вересня 2024 року Уряд затвердив проєкт Держбюджету на 2025 рік. Законопроєкт зареєстрували за № 12000. Це вже третій бюджет країни за час повномасштабного вторгнення рф із найбільшими видатками та дефіцитом бюджету за всю історію країни. Проте Уряд запевняє, що бюджет є збалансованим. На які показники він спирається та що очікує українців в умовах воєнного стану — в огляді
182

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19986

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
116108

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7510

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді