Із 30.06.2021 діють нові правила продажу валюти громадянам

Податки та зарплата: що змінилося в 2021 році СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

З 30.06.2021 уповноважені установи матимуть змогу продавати готівкову іноземну валюту фізичним особам за безготівкові кошти в гривні через платіжні пристрої з використанням електронного платіжного засобу фізособи, яка здійснює таку операцію.

нові правила продажу валюти громадянам

Також уповноваженим установам дозволили здійснювати купівлю та продаж готівкової іноземної валюти фізособам за безготівкові кошти у гривні у касах уповноважених установ, їх відокремлених підрозділів, пунктах обміну іноземної валюти.

Банки зможуть здійснювати операції з купівлі та продажу банківських металів із фізичною поставкою за безготівкові кошти у гривні фізособам, а також операції з продажу банківських металів у вигляді монет — юридичним особам.

Розширили можливості громадян з інвестування за кордон — фізособа-резидент може проводити відповідні операції за участі резидента-торговця цінними паперами.

Зміни передбачають, що для здійснення інвестиції в іноземні фінансові інструменти торговець діятиме як брокер (за рахунок такої фізособи). Так, кошти в іноземній валюті переказуватимуть з поточного рахунку громадянина в банку на поточний рахунок торговця, відкритий в цьому ж банку, з подальшим їх переказом за кордон або на поточні рахунки нерезидентів, відкриті в Україні.

Уточнили перелік виключень з річного е-ліміту для низки валютних операцій юросіб та ФОП. Зокрема, до них віднесли операції з відшкодування резидентом-боржником коштів нерезиденту гаранту, який виконав забезпечене гарантією чи порукою зобов’язання резидента боржника перед резидентом-кредитором.

Зняли обмеження строку на коригування помилкової інформації у повідомленні про договір, що надано банком до АІС НБУ «Кредитні договори з нерезидентами».

Відповідні кроки затверджені постановою НБУ від 29.06.2021 №62, яка чинна з 30.06.2021.

За інформацією НБУ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Митна декларація: заповнення, види, терміни

Митна декларація — це однин із документів, який використовується в обліку податкового кредиту з ПДВ. В огляді про те, якою буває митна декларація, як її заповнювати, що про митні декларації треба знати бухгалтеру
129464

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
254

Код УКТ ЗЕД: як знайти

Щоб отримати код УКТ ЗЕД онлайн, скористайтеся навігатором від системи «Експертус Головбух» — знайдіть свій код УКТ ЗЕД
47194

Вексельні операції

Розрахунки за допомогою векселів є однією з форм безготівкових розрахунків із погашення боргів за отримані товари. У консультації розглянемо особливості вексельних розрахунків і платежів по векселям, придбання-продаж векселів, а також відображення таких операцій у бухгалтерському обліку
22911

Імпорт товарів: бухгалтерський облік

Імпорт товарів в Україні має свої особливості в бухгалтерському обліку. Додаються облік міжнародних розрахунків, облік митних платежів, облік курсових різниць. Основні правила бухгалтерського обліку таких операцій та приклади проводок при імпорті товарів – у консультації
121982

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді