Формування Плану-графіку проведення планових перевірок на 2024 рік: що треба знати?

У ДПС розповіли, чи враховують вимоги пункту 77.2 Податкового кодексу України при формуванні на 2024 рік плану-графіка проведення документальних планових перевірок та внесенні змін до нього

перевірка ДПС

Порядок проведення документальних перевірок встановили статтею 77 Податкового кодексу України; далі — ПК.

До плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбирають платників податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладений на контролюючі органи (абз. 1-4 п. 77.2 ПК).

Періодичність проведення документальних планових перевірок платників визначають залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників, який поділяють на високий, середній та незначний. Платників з незначним ступенем ризику включають до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки, середнім – не частіше ніж раз на два календарних роки, високим — не частіше одного разу на календарний рік.

Порядок формування, затвердження плану-графіка та внесення змін до нього, а також перелік ризиків та їх поділ за ступенями встановлює Мінфін.

Внесення змін до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік допускається не частіше одного разу в першому та одного разу в другому кварталі такого року. Крім випадків коли зміни пов’язані із змінами найменування платника, якого вже включили до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок.

Водночас, критерії, за якими платників включають з 01.12.2023 по 31.12.2024 до плану-графіка проведення документальних планових перевірок, з урахуванням щомісячних коригувань, встановлені підпунктом 69.35-2 Податкового кодексу України.

Зокрема, при формуванні плану-графіка проведення документальних планових перевірок на 2024 рік враховують показники позитивної динаміки:

  • рівнів сплати податку на прибуток та ПДВ по відповідній галузі за дев’ять місяців 2023 року. Після настання граничних строків для подання річної звітності враховують показники за 2023 рік. У разі якщо податковим (звітним) періодом для податку на прибуток платника є календарний рік, враховують показники за попередній рік;
  • рівнів нарахування та/або виплати податковим агентом – юридичною особою доходів у вигляді заробітної плати за дев’ять місяців 2023 року. Після настання граничних строків для подання податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ за четвертий квартал 2023 року враховують показники за чотири квартали 2023 року.

При цьому формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок та внесення змін до нього здійснюють без урахування вимог, передбачених пунктом 77.2 ПК.

ЗІР, категорія 130.01

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
66559

Перевірки агропідприємств 2024: до чого готуватись

Під час війни перелік перевірок скоротився, але їх не припинили остаточно. Законотворці поступово скасовують заборони. Експерт підкаже, на які перевірки чекати цьогоріч аграріям. Розглянемо, які перевірки можуть проводити ДПС, ПФУ, Держпраці та Держпродспоживслужба
720

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді