Реєстрація податкових накладних на придбаний товар не може бути беззаперечним свідченням реальності господарських операцій

Суд касаційної інстанції підтримав позицію податківців щодо спростування реальності господарської операції позивача з придбання за договором поставки нафтопродуктів

Реєстрація податкових накладних на придбаний товар не може бути беззаперечним свідченням реальності господарських операцій

Судові інстанції з`ясували, що позивач ані під час перевірки, ані під час судового розгляду не надав відомості щодо наявності у нього конкретних місць зберігання придбаного пального.

Крім того, позивач під час перевірки та під час судового розгляду не надав будь-яких документів (сертифікати якості, результати лабораторних досліджень тощо), які б підтверджували, що платник придбавав саме бензин автомобільний марки A-92, який відповідає коду згідно з УКТ ЗЕД 2710124194.

Не надав платник і документи щодо оприбуткування палива за березень 2019 року, наявності спеціальних резервуарів як у позивача, так і у його контрагента.

Більш того, перевіркою встановили, що контрагент позивача не є виробником бензину А-92 (код згідно з УКТЗЕД 2710124194) та не здійснював придбання зазначеного товару.

Не надаво позивачем і пояснень, яким чином він використовував придбане паливо у своїй господарській діяльності.

Також при наданні оцінки товарно-транспортним накладним суди встановили невідповідність даних щодо перевізників, вказаних у товарно-транспортних накладних, даним податкової звітності позивача.

Крім того, судові інстанції встановили, що товар, нібито отриманий позивачем, позивач не оплачував.

Суд касаційної інстанції зауважив, що посилання платника на обставину реєстрації у встановленому порядку податкових накладних на придбаний товар (паливо) не може бути беззаперечним свідченням реальності господарських операцій з огляду на встановлені судовими інстанціями інші обставини, які свідчать про фіктивність господарських взаємовідносин платника з контрагентом.

Суди обґрунтовано зауважили, що госпоперації з придбання палива та інших нафтопродуктів відрізняються від господарських операцій з придбання звичайних товарів та потребують наявності, зокрема, спеціальних резервуарів, особливий облік оприбуткування та списання, сертифікатів якості або лабораторних досліджень тощо.

З урахуванням специфіки товару (нафтопродукти), що був предметом укладеного в охоплений перевіркою період позивачем договору поставки, платник не надав також доказів, що підтверджують виконання відправником транспортування небезпечних вантажів. Також не надав інформації про погодження маршрутів руху перевезення небезпечних вантажів, наявності відповідних свідоцтв та дозволів, а також не підтвердив наявність у позивача сертифікатів на цистерни транспортних засобів, якими здійснювались перевезення.

Тож, Суд погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, що в даному випадку не підтвердили реальність операцій, які зумовлювали б зміни в структурі активів, зобов`язань та власного капіталу товариства.

Відтак, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду від 12.04.2024 у справі № 160/4846/20 касаційну скаргу позивача залишив без задоволення; рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 16.03.2021 та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 09.11.2021 залишив без змін.

За інформацією ДПС

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Поновлення пропущеного строку для подання апеляційної скарги у податкових спорах: розбираємо судову практику

Чи може бути несплата судового збору підставою поновлення строку на апеляційне оскарження? Дослідимо постанову Верховного Суду (далі – ВС) від 01.02.2024 у справі № 160/18073/21 (касаційне провадження № К/990/39417/23)
113

Як зареєструватися в Електронному суді

Розглядаємо категорії суб’єктів, які зобов’язані зареєструватися в електронному суді, яка гранична дата реєстрації в електронному суді, яка вже скоро, та які наслідки відсутності електронного кабінету
1132

Пеня за період адміністративного та судового оскарження податкового повідомлення-рішення

Судова палата відступила від висновків Верховного Суду, викладених у постановах від 19.06.2018 у справі № 820/3878/17, від 27.11.2018 у справі № 822/2591/17, від 20.11.2019 у справі № 280/411/19, від 14.05.2020 у справі № 822/3190/17, відповідно до яких статтею 129 Податкового кодексу України, в редакції, чинній з 01 січня 2017 року, не встановлено нарахування пені у разі виявлення контролюючим органом заниження податкових зобов`язань на суму такого заниження та за весь період заниження
1000

Як стягнути з ДПС збитки через незаконну відмову в реєстрації ПН

Одна з найбільших проблем українського бізнесу наразі є блокування реєстрації податкових накладних. Станом на травень 2023 року відповідно до дослідження 47,7% підприємств стикнулися з проблемою блокування
1764

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді