Чи платити штраф за непрацевлаштування осіб з інвалідністю

Автор
незалежний експерт із трудового законодавства, Слов'янськ
Допоможемо з’ясувати, коли роботодавцеві доведеться сплатити штраф за порушення нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю у 2022 році, а коли його можна оскаржити в суді. Тим, хто вирішить оскаржувати, стане в пригоді зразок позовної заяви від юриста

Мобілізовані в розрахунку квоти для працевлаштування інвалідів: чи законні штрафи

Наприкінці квітня багато підприємств отримало неприємний сюрприз на порталі Пенсійного фонду України (ПФУ) — чималий штраф за недотримання квоти працевлаштування осіб з інвалідністю. Під санкції потрапили навіть ті, хто не порушив нормативу кількості робочих місць. Спробуємо розібратися, із чим це пов’язано і як можна виправити ситуацію.

Штрафи за порушення нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю

Попри воєнний стан, штрафи за недотримання норм працевлаштування осіб з інвалідністю законодавець не скасував. Тож порушникам інвалідної квоти доведеться платити штрафи. Так, для роботодавців, у яких чисельність працівників:

  • 15 і більше осіб — розмір штрафу дорівнює середній річній заробітній платі на підприємстві за кожне вільне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю;
  • від 8 до 15 осіб — розмір штрафу становить половину середньорічної зарплати.

Нагадаємо, що 06.11.2022 набрав чинності Закон України від 18.10.2022 № 2682-IX. Цим Законом депутати внесли зміни до статті 19 Закону № 875. Від цієї дати, на відміну від попередніх років, роботодавці не зобов’язані самотужки обчислювати суму штрафних санкцій за порушення інвалідної норми. Фонд соціального захисту інвалідів (даліФонд) усю необхідну інформацію щодо виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю отримує від ПФУ.

Увага! Термін погашення нарахованих штрафних санкцій — до 15 квітня наступного року за тим, коли підприємство порушило норматив. Тобто штраф за порушення нормативу-2022 потрібно було сплатити до 15 квітня 2023 року

У разі виявлення порушення квоти за 2022 рік Фонд мав до 10 березня поточного року в автоматизованому режимі розрахувати суму адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті, й передати інформацію до ПФУ.

ПФУ протягом п’яти календарних днів після отримання цих розрахунків мав надіслати їх у формі е-документа до особистих кабінетів платників податків на порталі ПФУ (п. 4 Порядку надсилання розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік, затвердженого постановою правління ПФУ від 10.03.2023 № 14-1 та наказом Фонду соцзахисту інвалідів від 10.03.2023 № 17).

За порушення строків сплати штрафу нараховують пеню в розмірі 120% облікової ставки НБУ за кожен день прострочення.

І ось тут виникають перші проблеми. Адже інформація про штрафи за порушення інвалідного нормативу з’явилися в особистих кабінетах платників на порталі ПФУ вже після граничного терміну їх сплати. Вже тільки цей факт є вагомою підставою оскаржити до суду не лише нараховану пеню, а й власне штраф.

Наразі невідомо, із чиєї вини сталася затримка. Однак ані представники ПФУ, ані представники Фонду не надали жодних офіційних пояснень цієї неоднозначної ситуації.

Увага! Із запізненням отримали штраф за порушення інвалідного нормативу — маєте шанс оскаржити його та пеню в суді.

Чи можливо пом’якшити штрафи за порушення нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю

Для підприємств, які не виконали вимоги щодо кількості працевлаштованих осіб з інвалідністю, є два варіанти розвитку подій.

  • варіант перший — сплатити штраф за порушення нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю

Він підходить для підприємств, які не виконали всі вимоги Закону № 875 і не подавали до служби зайнятості звітів за формою № 3-ПН, затвердженою наказом Мінекономіки від 12.04.2022 № 827-22. У такому разі ліпше не зволікати з перерахуванням коштів, адже розмір пені зростає щодня.

  • варіант другий — позиватися до суду

Роботодавець має всі шанси скасувати рішення Фонду. Судова практика свідчить, що, на думку представників Феміди, до обов’язків підприємства входить створення та облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю, а пошуком таких осіб для працевлаштування мусить перейматися служба зайнятості.

Наприклад, Сьомий апеляційний адміністративний суд відмовив Фонду у стягненні штрафу з підприємства (постанова від 24.11.2022 у справі № 600/1641/22-а). Ба більше, суд постановив, що Фонд має власним коштом відшкодувати підприємству-відповідачеві витрати на адвоката.

 

Зразок оформлення позовної заяви про скасування штрафних санкцій

 

Зразок оформлення позовної заяви про скасування штрафних санкцій

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

Проте якщо вирішили звернутися до суду, будьте готові, що суд ретельно аналізуватиме звіти № 3-ПН, штатний розпис підприємства і направлення від центру зайнятості.

Так, Верховний Суд не скасував штрафних санкцій, оскільки встановив, що підприємство порушило деякі вимоги Закону № 875 (постанова ВС від 09.06.2021 у справі № 920/474/20). А саме, пропонувало особам з інвалідністю неповну зайнятість і низький рівень заробітної плати, іноді відмовляв їм у працевлаштуванні. Суд також встановив викривлення звіту № 3-ПН.

Тож, найімовірніше, за наявності навіть одного порушення суд ухвалить рішення не на користь роботодавця. Проте можете оскаржити пеню, яку почали нараховувати ще до того, як в особистому кабінеті підприємства на порталі ПФУ з’явилося повідомлення про нараховані санкції.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді