Помилково надійшли кошти від контрагента: чи складати ПН

Лист ДПС від 10.11.2021 № 4251/ІПК/99-00-21-03-02-06

Помилково надійшли кошти від контрагента: чи складати ПН

Перевірка контрагентів

✍ Активувати безкоштовний доступ

Якщо отримали кошти від контрагента, з якою наявні договірні відносини на предмет постачання товарів, то на дату такого отримання відповідно до статей 187 та 201 Податкового кодексу України, зобов’язані:

  • визначити податкові зобов’язанням з ПДВ

та

  • скласти за такою операцією податкову накладну (далі — ПН) і зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН).

При складанні ПН у графі 2 зазначте безпосередньо опис послуг, що визначені у первинних документах, якими супроводжується їх постачання, а у графі 3.3 — код послуги згідно з ДКПП, за яким класифікують такі послуги.

На дату повернення коштів складіть розрахунок коригування до ПН та зменшіть податкові зобов’язанням після реєстрації такого розрахунку коригування в ЄРПН отримувачем коштів.

Якщо ж між суб’єктами господарювання відсутні договірні відносини, то повернуті в строк помилково отримані кошти не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ (ЗІР, категорія 101.04).

Нагадуємо, що неналежний отримувач зобов’язаний протягом трьох робочих днів від дати надходження повідомлення банку-порушника про здійснення помилкового переказу ініціювати переказ еквівалентної суми коштів банку-порушнику, за умови отримання повідомлення цього банку про здійснення помилкового переказу.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кредиторська заборгованість: види, бухоблік

Експерт пояснив, що таке кредиторська заборгованість підприємства, які її види існують, коли кредиторська заборгованість стає простроченою та як списувати кредиторську заборгованість. А на прикладах проводок показав, як відображати в бухобліку кредиторську заборгованість
136929

Як дізнатися про податковий борг

Платникам податків відомо, що несплата податків у встановлені строки спричиняє податковий борг. Найважливіша інформація про податковий борг ― у консультації
39609

Як перевірити контрагента

Перевірка контрагента зумовлена реаліями ведення бізнесу в Україні. Адже якщо проводите операції із сумнівними контрагентами, ризикуєте, бо податківці можуть визнати ці операції нереальними і донарахувати податків. Щоб не потрапити в халепу, упевніться в надійності потенційного контрагента. Підкажемо, на що зважати
30519

Як організувати документообіг із контрагентами

Одне з головних завдань бухгалтерії — підтвердити кожну операцію відповідними первинними документами. Але що робити, коли первинні документи надходять від контрагентів на підприємство із запізненням? Надамо кілька порад щодо цього.
6659

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді