Чи може ФОП-працівник сплачувати за себе ЄСВ

ФОП — найманий працівник може самостійно визначити базу нарахування ЄСВ не більшу за максимальну за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за нього в розмірі, що є меншим за мінімальний.

Чи може ФОП-працівник добровільно сплачувати «за себе» ЄСВ

Воєнний стан: на що розраховувати платникам податків

Правові засади збору та обліку ЄСВ визначає Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464 (далі — Закон про ЄСВ).

Платниками ЄСВ є:

  • фізособи-підприємці, зокрема, які обрали спрощену систему оподаткування (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ);
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність (п. 5 ч. 1 Закону про ЄСВ);
  • роботодавці, зокрема, юрособи, які використовують найману працю фізосіб на умовах трудового або цивільно-правового договору (п. 1 ч. 1 Закону про ЄСВ).

Для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, ЄСВ нараховують на суму доходу від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО. Водночас сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (абз. 1 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Для ФОПів, які обрали спрощену систему оподаткування, ЄСВ нараховують на суми, які платник визначає самостійно, але не більше за максимальну величину бази нарахування ЄСВ. Водночас сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Для роботодавців базою нарахування ЄСВ є сума:

  • нарахованої кожній застрахованій особі зарплати;
  • винагороди фізособам за виконання робіт за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Осіб із пунктів 4, 5 частини 1 статті 4 Закону про ЄСВ, які мають основне місце роботи, закон звільняє від сплати ЄСВ за себе за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив за них страховий внесок у розмірі, що є не меншим за мінімальний. Вони можуть бути платниками ЄСВ, якщо самостійно визначили базу нарахування за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за них у розмірі, що є меншим за мінімальний страховий внесок, але не більшим за максимальну величину бази нарахування ЄСВ. Водночас сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ).

Отже, якщо роботодавець сплатив страховий внесок за осіб із пунктів 4, 5 частини 1 статті 4 Закону про ЄСВ у розмірі, що є не меншим за мінімальний страховий внесок, вони не зобов’язані самостійно сплачувати ЄСВ за себе.

ЗІР, категорія 201.04


Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
15

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
760

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61701

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12172

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді