Податкова накладна на експорт товару: алгоритм заповнення

Операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту оподатковують за нульовою ставкою (пп. «а» пп. 195.1.1 ПКУ).

Податкова накладна на експорт товару: алгоритм заповнення

Датою виникнення податкових зобов’язань у разі експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства (п. 187.1 ПКУ).При цьому датою оформлення митної декларації вважають дату завершення процедури митного оформлення експортної операції. Її визначають за фактом проставлення посадовою особою митного органу на всіх аркушах такої декларації відбитку особистої номерної печатки, а в разі електронного декларування – за фактом засвідчення електронним цифровим підписом посадової особи митного органу електронної митної декларації, після перетворення її у візуальну форму.

На операції з вивезення товарів за межі митної території України складають податкову накладну (п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307; далі – Порядок № 1307).

Коли складаєте таку податкову накладну, у її верхній лівій частині ї у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» зробіть помітку «Х» та зазначте тип причини 07 – Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України.

У разі здійснення операцій з вивезення товарів за межі митної території України у графі «Отримувач (покупець)» зазначте найменування (ПІБ) нерезидента та через кому – країну, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставте умовний ІПН «300000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» та поле «код» не заповнюйте (п. 12 Порядку № 1307).

У графі 8 табличної частини розділу Б податкової накладної зазначають код ставки ПДВ, за якою оподатковують операцій з постачання товарів/послуг, що постачають, зокрема 901 – у разі здійснення операцій з вивезення товарів за межі митної території України, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою.

У графі 10 зазначте обсяг постачання (базу оподаткування) без урахування ПДВ.

Графу 11 в такій накладній не заповнюйте (нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляють).

За інформацією Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
752

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
2974

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10983

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
253

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді