У яких випадках не потрібно подавати форму № 20-ОПП

Податківці навели випадки, за яких госпсуб’єкти не подають повідомлення № 20-ОПП

У яких випадках не потрібно подавати форму №20-ОПП 

Банк проведень: облік штрафів, пені, неустойки у відповідача та позивача

Порядок обліку платників податків і зборів затвердив Мінфін від 09.12.2011 № 1588 (далі — Порядок). Порядок подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (даліповідомлення № 20-ОПП), встановлений розділом VIII Порядку.

У повідомленні № 20-ОПП надають інформацію про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду (п. 8.4 розд. VIIІ Порядку).

Будь-який госпсуб’єкт, незалежно від форми ведення підприємницької діяльності, зобов’язаний подати до податкової за основним місцем обліку повідомлення № 20-ОПП з інформацією щодо фактичної адреси провадження підприємницької діяльності як про об’єкт оподаткування.

За надання повідомлень № 20-ОПП застосовують принцип укрупнення інформації, яку надають про об’єкт оподаткування. Наприклад, якщо подають інформацію про об’єкти оподаткування — офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування. Тобто, зазначають у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин.

Принцип укрупнення інформації не застосовують під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному держоргані з отриманням відповідного реєстраційного номера. Наприклад, у повідомленні № 20-ОПП надають інформацію і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці.

Інформацію про однотипні (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення, подають у повідомленні № 20-ОПП як узагальнену з типом об’єкта оподаткування «автомобільні транспортні засоби» та зазначенням кількості таких транспортних засобів в графі «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування».

Таким чином, принцип укрупнення інформації про об’єкти оподаткування передбачає групування об’єктів оподаткування за ознакою їх однотипності. Тож, наприклад, відомості про основні засоби, призначені для ведення госпдіяльності та фізично розміщені у приміщеннях платника (офіси, склади, гаражі, магазини, місця зберігання тощо), про які вже повідомили органи контролю як про об’єкт оподаткування, можна не зазначати у повідомленні № 20-ОПП.

За інформацією ДПС у Львівській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55641

Форми реєстраційних заяв 2024

Із вересня 2024 року діють нові форми реєстраційних заяв. Актуальні бланки і зразки заповнення форм, а також порядок їх заповнення — у статті
34085

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
766

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
352

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді