Проводите госпдіяльність менше ніж 12 місяців: як заповнити реєстраційну заяву № 1-ПДВ

Будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації чи прийняла рішення про добровільну реєстрацію як платника ПДВ, подає до податкової за своїм місцезнаходженням/місцем проживання реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ
Як заповнити реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ, якщо проводите господарську діяльність менше ніж 12 місяців
⚡️ Таблиця даних платника ПДВ: п’ятькейсів, щобуникнути блокування ПН

Реєстраційна заява за формою № 1-ПДВ наведена у додатку 1 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 № 1130 (далі — заява та Положення № 1130).

У заяві зазначайте підстави для реєстрації особи як платника ПДВ. Їх знайдете в додатку до реєстраційної заяви. Додаток до реєстраційної заяви до податкової не подавайте.

Особи, зазначені у пункті 183.3 Податкового кодексу України (ПК), зазначають у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника ПДВ, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого їх вважатимуть платниками ПДВ та вони матимуть право на складання податкових накладних.

Форма заяви (аркуш 2) передбачає заповнення загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів (послуг), що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПК. У тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахованої (сплаченої) такій особі упродовж останніх 12 календарних місяців, сукупно та дата досягнення загальної суми оподатковуваних операцій, визначеної пунктом 181.1 ПК.

Аркуш 2 заяви заповнюють особи, які підлягають обов’язковій реєстрації, а також інвестори (оператори) за угодою про розподіл продукції, учасники договору про спільну діяльність, управителі майна.

Норми ПК та Положення № 1130 не визначають особливостей заповнення реєстраційної заяви для новостворених осіб, які зареєстровані як суб’єкти госпдіяльності менше ніж 12 місяців від дати держаної реєстрації.

Якщо особи, які реєструються платником ПДВ, зареєстровані як суб’єкти господарювання менше ніж 12 місяців від дати держреєстрації, то у заяві зазначають дані за період від дати держреєстрації.

За інформацією ДПС у Харківській області

Безплатний вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як заповнити додаток 7 до декларації з ПДВ

Покроково розберемо заповнення кожного рядка Додатка 7 до декларації з ПДВ з урахуванням змін, внесених до форм ПДВ-звітності. З допомогою експерта заповните додаток 7 до податкової декларації з ПДВ з першого разу та без помилок
45

Електронний підпис: види та використання

Електронний підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
53026

Заповнення додатку 6 до декларації з ПДВ

Що таке додаток 6 до декларації з ПДВ? У Додатку 6 наводьте розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях. Покроково розберемо заповнення кожного рядка Додатка 6 до декларації з ПДВ з урахуванням останніх змін, внесених до форм ПДВ-звітності
156

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
22419

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
461917

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді