Держпраці накладатиме штрафи за оновленим порядком

СПО об’єднань профспілок України розмістило на своєму сайті проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку накладення штрафів та застосування попередження Державною службою України з питань праці та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»

Держпраці накладатиме штрафи за оновленим порядком

Штрафи за невчасну сплату пені у сфері ЗЕД

Документом визначають механізм, за яким Держпраці накладатиме штрафи та застосовуватиме попередження за порушення вимог законодавства про працю, зайнятість населення та рекламу, передбачені:

  • частиною 2 статті 265 Кодексу законів про працю України (КЗпП);
  • частинами 3—7 статті 53 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон про зайнятість);
  • абзацом 2 частини 3 статті 24-1 Закону України «Про рекламу» від 03.07.1996 № 270/96-ВР (далі — Закон про рекламу).

Нагадуємо, що до юросіб та ФОП, які використовують найману працю, застосовують відповідальність у вигляді штрафу. Попередження застосовують до роботодавців-єдинників першої — третьої груп, за порушення законодавства про працю, відповідальність за які передбачили абзацами другим та шостим частини другої статті 265 КЗпП.

Чинне законодавство не встановлює порядку застосування попередження.

Вимоги до реклами послуг із працевлаштування містить стаття 24-1 Закону про рекламу

Рекламодавець, який порушує вимоги цієї статті, сплачує до держбюджету штраф у 10-ти кратному розмірі МЗП, встановленої законом на момент вчинення порушення.

Відповідальність за порушення законодавства про зайнятість населення встановили статтею 53 Закону про зайнятість.

У разі затвердження нового Порядку, втратить чинність Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2013 № 509.

За інформацією СПО об’єднань профспілок


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення в декретній відпустці

Звільнення в декретній відпустці: чи можна провести? Якщо можна, то які виплати потрібно здійснити? У статті знайдете відповіді на ці запитання
99321

Перевірки Держпраці 2024

Як проводяться перевірки Держпраці у воєнний час, чи є штрафи та за якими правилами діють перевіряльники? Із порадами експерта знатимете, як поводитися під час несподіваного інспекційного відвідування. Також розглянемо зміни у порядку проведення трудових перевірок у цьому році та повноваження інспектора під час перевірки
42086

Перевірки Держпраці 2020

Серед перевірок держорганів часто найбільше занепокоєння у бізнесу викликає навіть не ДПС, а Держпраці. Штрафи значні, а роботодавці все одно часто приховують трудові відносини із працівниками. Підготуватися до перевірки рекомендуємо навіть тим, хто впевнений, що трудового законодавства він не порушив. Нещодавно змінився не лише порядок, за яким контролери інспектують підприємства, а й розміри штрафів.
28570

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді