Коли майно заберуть у податкову заставу

Конкретні відповіді податківців.

Коли майно заберуть у податкову заставу

⚡️ Головбух Контрагенти ― готові експертні поради, а не просто набір даних

Право податкової застави виникає у таких випадках:

  • несвоєчасно сплатили задекларованих зобов’язання – з дня, що настає за останнім днем встановленого строку;
  • несвоєчасно сплатили суми грошове зобов’язання, визначене контролюючим органом, – з дня виникнення податкового боргу;
  • не сплатили розстрочені/відстрочені грошові зобов’язання – з дня укладання договору).

За яких умов податковий борг розстрочать/відстрочать

Розстрочення/відстрочення грошового зобов’язання чи податкового боргу надають окремо за кожним податком і збором (п.100.11 ПКУ).

Якщо сума грошового зобов’язання чи податкового боргу, заявлена до розстрочення/відстрочення —1 млн грн і більше, розстрочення/відстрочення нададуть лише за умови:

  • передачі у податкову заставу майна, балансова вартість якого дорівнює або перевищує заявлену до розстрочення/відстрочення суму грошового зобов’язання, - у разі розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань;
  • перебування у податковій заставі майна, балансова вартість якого дорівнює або перевищує заявлену до розстрочення/відстрочення суму податкового боргу, - у разі розстрочення/відстрочення податкового боргу.

Строки сплати розстрочених/відстрочених сум або їх частки можуть переноситися за окремим рішенням та внесенням відповідних змін до договорів розстрочення/відстрочення.

Перевірка контрагентів

✍ Активувати безкоштовний доступ

Яке майно може бути податковою заставою

Будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) може бути податковою заставою у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу, крім випадків, передбачених п. 89.5 ПК, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому (п. 89.2 ПКУ).

Якщо балансова вартість майна, на яке поширюється податкова застава, є меншою ніж сума податкового боргу, право податкової застави поширюється на таке майно.

У разі якщо балансова вартість такого майна не визначена, його опис здійснюється за результатами оцінки, яка проводиться відповідно до Закону України від 12.07.2001 № 2658-III «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

У разі збільшення суми податкового боргу складається акт опису до суми, відповідної сумі податкового боргу платника податків, у порядку, передбаченому ст. 89 ПКУ.

Майно, що не може бути податковою заставою

Право податкової застави не поширюється на майно, визначене пп. 87.3.7 ПКУ, на іпотечні активи, що належать емітенту та є забезпеченням відповідного випуску іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, на грошові доходи від цих іпотечних активів до повного виконання емітентом зобов’язань за випуском іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, а також на склад іпотечного покриття та грошові доходи від нього до повного виконання емітентом зобов’язань за відповідним випуском звичайних іпотечних облігацій.

Право податкової застави не застосовується, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 грн).

За інформацією ГУ ДПС у Рівненській області

Безплатний вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Кредиторська заборгованість: види, бухоблік

Експерт пояснив, що таке кредиторська заборгованість, які її види існують, коли кредиторську заборгованість вважають простроченою та як списувати кредиторську заборгованість. А на прикладах проводок показав, як відображати в бухобліку кредиторську заборгованість.
125259

Як перевірити контрагента

Перевірка контрагента зумовлена реаліями ведення бізнесу в Україні. Адже якщо проводите операції із сумнівними контрагентами, ризикуєте, бо податківці можуть визнати ці операції нереальними і донарахувати податків. Щоб не потрапити в халепу, упевніться в надійності потенційного контрагента. Підкажемо, на що зважати
29884

Як дізнатися про податковий борг

Платникам податків відомо, що несплата податків у встановлені строки спричиняє податковий борг. Найважливіша інформація про податковий борг ― у консультації
37572

Як організувати документообіг із контрагентами

Одне з головних завдань бухгалтерії — підтвердити кожну операцію відповідними первинними документами. Але що робити, коли первинні документи надходять від контрагентів на підприємство із запізненням? Надамо кілька порад щодо цього.
6132

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді