Резервісти: хто підлягає призову та що врахувати роботодавцям таких працівників

Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України підписав Наказ про призов резервістів на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Це надасть можливість оперативно здійснити доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань за рішенням Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України шляхом призову громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву, на військову службу без необхідності оголошувати чергову мобілізацію в державі.

Резервісти: хто підлягає призову та що врахувати роботодавцям таких працівників

⚡️Пожежна безпека та цивільний захист на підприємстві у період надзвичайної ситуації

Довідково:

Резервісти оперативного резерву — це військовослужбовці, які звільняються зі строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві, та набули певної військової облікової спеціальності.

Протягом доби можна призвати резервістів на військову службу в особливий період без оголошення мобілізації. Право оголосити про такий призов має Президент України — Верховний Головнокомандувач ЗСУ (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» від 30.03.2021 № 1357-IX).

Увага! Призов резервістів в особливий період це не загальна мобілізація.

Хто підлягає призову

Призову підлягатимуть резервісти від 18 до 60 років. Ідеться як про офіцерський, так і про сержантський та рядовий склад. Призов розпочинається з 23 лютого із максимальним строком служби 1 рік.

Резервісти оперативного резерву проходитимуть службу у тих військових частинах і за тим фахом, в яких вони проходили службу до цього та підписали контракт для проходження служби в оперативному резерві. Йдеться, насамперед, про осіб, які мають бойовий досвід та колишніх військовослужбовців.

Кожен резервіст отримає всі передбачені предмети речового забезпечення та екіпірування. Резервісти оперативного резерву мають самостійно з’явитися до своїх військових частин або до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, за телефонним дзвінком або ж отримавши повістку. Після отримання виклику, резервіст уже в той же день зможе прибути в частину і негайно приступити до виконання завдань.

Водночас готують і надають відповідні документи, які підтверджуватимуть для роботодавця та інших органів призов резервіста на військову службу.

Якщо резервіст із тих чи інших причин, передбачених Законом не може бути призваним, йому необхідно особисто надати підтверджуючі документи. За неявку чи ігнорування виклику передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність.

Які гарантії та пільги мають

Резервісту в рік за 1 місяць підготовки, виплачують:

  • грошову виплату із розрахунку до двох мінімальних прожиткових мінімумів на місяць. Виплачують ці кошти резервістам у військовій частині одразу по закінченню зборів;
  • добові від 360 до 900 грн, залежно від військового звання резервіста;
  • прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року, для тимчасово непрацюючих (на 1 січня 2022 року 2481 грн);
  • середній заробіток для працевлаштованих. Його резервісту за місцем роботи виплачує його роботодавець (за весь час виконання резервістом обов’язків служби у військовому резерві), з наступною компенсацією цих витрат роботодавцю Міністерством оборони України через обласні військові комісаріати (ОТЦК та СП);
  • одноразове грошове заохочення у січні поточного року за підсумками року який минув. Розмір заохочення залежить від військового.

Резервісту компенсують вартість проїзду до місця зборів та у зворотному напрямку або ж його доставка здійснюється силами військового комісаріату.

За ним зберігають місце роботи, посади, середньомісячний заробіток та державне страхування на час зборів.

Увага: за резервістами зберігають місце роботи, посади та середній заробіток на підприємствах, установах, організаціях незалежно від підпорядкування та форм власності де вони працювали на час призову на зборові заходи.

Резервіста держава забезпечує (безкоштовно) харчуванням, проживанням, медичним обслуговуванням та військовою формою під час зборів.

Одночасно з укладанням контракту про проходження служби у військовому резерві та зарахуванням до списків військової частини резервістів забезпечують військовою формою одягу у готовому вигляді за рахунок нового речового майна під час зборових заходів. Після завершення зборів інвентарні предмети здають, а предмети індивідуального користування резервістів, які уклали контракти, зберігаються ними за місцем проживання. У цих предметах резервісти прибувають на наступні зборові заходи до цієї ж військової частини. Після закінчення терміну дії контракту та звільнення зі служби у військовому резерві речове майно особистого користування резервіст здає до військової частини або ж компенсує його залишкову вартість.

За інформацією Міноборони та Харківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33036

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19832

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186453

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61836

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді