Щодо зобов'язань, виконання яких настало згідно з умовами договору (в т.ч. кредитного) за воєнного стану

Особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за таке порушення, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або обставин непереборної сили (ст. 617 Цивільного кодексу України).

У разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб'єкт господарювання за порушення господарського зобов'язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов'язання виявилося неможливим внаслідок дії обставин непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності (ст. 218 Господарського кодексу України).

Врахуйте, що для визнання та підтвердження форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) маєте документально засвідчити про причинно-наслідковий зв'язок між обставиною (подією) і неможливістю виконання своїх конкретних зобов'язань (за договором, контрактом, угодою) (п. 6.9 «Регламенту засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили)»).

Тобто повідомлення Торгово-промислової палати України не звільняє автоматично всіх суб'єктів господарювання від виконання своїх зобов'язань. А звільняє лише якщо саме через військові дії та/або введення воєнного стану не можете виконати відповідні зобов'язання.

Тому маєте довести причинно-наслідковий зв'язок між неможливістю виконання зобов'язання і обставинами непереборної сили. В даному випадку воєнними діями на певній території, та запровадженням воєнного стану.

За інформацією Всеукраїнської Аграрної Ради


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансовий лізинг: критерії, оподаткування, бухоблік

Фінансовий лізинг у чомусь подібний до банківського кредиту – він дає можливість отримати бажане майно раніше, та виплачувати кошти за нього поступово, але з відсотками. В консультації про фінансовий лізинг, податкові і бухгалтерські критерії фінансового лізингу, оподаткування і бухгалтерський облік у лізингоотримувача
51361

Як відбувається дисконтування кредитів та позик

Вимога дисконтувати довгострокову заборгованість у національних стандартах бухгалтерського обліку з’явилася порівняно недавно й питань викликає чимало. Одне з них – чи треба дисконтувати довгострокову заборгованість по кредитам і позикам, якщо по них нараховуються проценти позичальнику? У консультації розглянемо питання дисконтування банківських кредитів і відсоткових позик
30676

Овердрафт: як одержати й облікувати

У статті експерт пояснить, що таке овердрафт, яка його відмінність від кредиту, як відобразити овердрафт в бухгалтерському обліку та унаочнить це проведенням.
12590

Що вигідніше — взяти автомобіль у лізинг або в кредит

За договором лізингу лізингодавець передає у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майно за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів. А об’єктом лізингу може бути нерухоме і рухоме майно, призначене для використання як основні фонди.
5430

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді