Що робити, якщо провели розрахунок через РРО і зазначили неправильний вид оплати

Податківці повідомили, як діяти, якщо при розрахунку через РРО зазначили неправильний вид оплати

Реєстрація видачі коштів у разі повернення товару або скасування помилково проведеної через реєстратор розрахункових операцій (РРО) суми розрахунку здійснюють шляхом реєстрації від’ємної суми (п. 7 гл. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547; далі — Порядок № 547). При цьому заборонено реєструвати через РРО від’ємні суми за допомогою операції «сторно».

Водночас для суб’єктів господарювання, які застосовують програмний РРО (далі — ПРРО) передбачено: якщо після направлення ПРРО в режимі онлайн даних розрахункового документа про проведену розрахункову операцію для реєстрації фіскальним сервером присвоєно фіскальний номер відповідному розрахунковому документу, але до отримання ПРРО від фіскального сервера даних про такий фіскальний номер розрахункового документа припинився зв’язок ПРРО з фіскальним сервером, розрахункова операція була завершена ПРРО в режимі офлайн. Такій розрахунковій операції надають фіскальний номер із діапазону фіскальних номерів. Щоб усунути дублювання розрахункових документів, можна провести операцію «сторно» із реєстрацією операції на фіскальному сервері, формуванням номера розрахункового документа на цю операцію та зазначенням номера розрахункового документа, який сторнують, та номера розрахункового документа, який дублюють (п. 11 розд. V Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій», затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 № 317).

Під час скасування помилково проведеної через РРО або ПРРО суми розрахунку або помилково вибраної форми оплати (готівка, картка, кредит тощо) складіть акт, в якому зазначте дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа.

Акти про скасування помилково проведеної через РРО/ПРРО суми розрахунку, помилкової форми оплати зберігайте протягом трьох років. При цьому будете зобов’язані надати ці акти органам контролю під час проведення перевірки (п. 8 розд. III Порядку № 547).

Отже, якщо помилково провели суму через РРО/ПРРО за відділом «безготівка та/або картка»:

· складіть акт про скасування суми, яку провели помилково;

· коли отримаєте готівку від покупця за проданий товар / надану послугу, проведіть розрахункову операцію на повну суму покупки через РРО/ПРРО та обов’язково видайте розрахунковий документ у паперовій чи електронній формі.

За інформацією ЗІР, категорія 109.06

Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас. Відновили випуск електронних журналів, відповідаємо на запитання ваших колег, готуємо матеріали, які допоможуть економіці нашої країни та всім, хто працює в умовах військового стану. Передплачуйте е-журнал «Головбух» в інтернет-магазині. Підтримуймо економіку України разом! Будьмо на зв’язку щодня.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про касові операції 2024

НБУ вніс правки до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Підстава — постанова від 23.08.2024 № 100. Оновлені правила працюють із 29.08.2024. Тож з’ясуємо, як потрібно відкоригувати свою роботу
11805

Реєстрація РРО: алгоритм, необхідні документи

Розрахунки за продані товари/послуги готівкою та з використанням платіжних карток суб’єкти господарювання мусять проводити, використовуючи зареєстровані РРО. Розберемо правила реєстрації РРО
38306

Як скасувати реєстрацію РРО

Якщо вирішили користуватися програмним РРО — класичний РРО вам більше не потрібен. Його слід позбутися. Як саме — пояснимо у статті
8966

Штрафи за порушення роботи з РРО

Використовуєте РРО ― дотримуйтеся низки вимог, щоб не отримати штраф. Який штраф за невикористання РРО та інші порушення застосовують до суб'єктів господарювання та їх посадових осіб розповість експерт у статті
33541

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді