Як платникам, які обрали ставку єдиного податку 2%, нараховувати та сплачувати ПДВ після війни

ГУ ДПС у Тернопільській області пояснило, як подавати податкову звітність за перший звітний період після завершення дії воєнного чи надзвичайного стану.

Як платникам, які обрали ставку єдиного податку 2%, нараховувати та сплачувати ПДВ після війни

Зокрема, платник ПДВ повинен нарахувати за пунктом 198.5 Податкового кодексу України (ПК) податкові зобов’язання на вартість товарів, послуг, необоротних активів, які використав в операціях, що не є об’єктом оподаткування (реалізованих в період дії воєнного чи надзвичайного стану), а суми податку за ними включив до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2%:

  • за товарами/послугами — на основі вартості придбання цих товарів, послуг;
  • необоротними активами, які фактично використав/реалізував, коли перебував на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2% доходу, — на основі балансової/залишкової вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого проводив операції.

Ці операції слід відобразити в рядку 4 «Нараховано податкових зобов’язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 Податкового Кодексу України за операціями, що оподатковуються» податкової декларації з ПДВ (далі — Декларація).

Відповідно, платник зобов’язаний:

  • скласти зведену податкову накладну за такими товарами/послугами, необоротними активами не пізніше ніж останнього дня першого звітного періоду після завершення дії воєнного чи надзвичайного стану;
  • зареєструвати цю зведену накладку в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Приклад. Воєнний стан закінчився у червні 2022-го. За перший звітний податковий період — липень 2022-го платник подає Декларацію. У ній відповідно до пункту 198.5 та підпункту 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ ПК нараховує податкові зобов’язання за товарами:

  • які продав у період, коли сплачував єдиний податок за ставкою 2%;
  • та за якими на дату переходу на спрощену систему оподаткування — на 1 квітня 2022-го суми ПДВ включив до складу податкового кредиту.

З огляду на порядок автоматичного відновлення правил нарахування та сплати ПДВ після завершення воєнного стану (підпункт 9.9 підрозділу 8 розділу ХХ ПК), платник ПДВ має право використати суми ПДВ, які він включив або які підлягали включенню до складу податкового кредиту на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних, на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2%, за товарами/послугами, які не реалізував у період дії воєнного стану, під час обчислення податкових зобов’язань з ПДВ у податковій звітності за перший звітний період після завершення дії воєнного, надзвичайного станів та подальші звітні періоди.

Тобто дані рядка 21 Декларації за останній звітний період до переходу на спрощену систему оподаткування необхідно перенести до рядка 16.1 «Від’ємне значення рядка 21 попереднього звітного (податкового) періоду» за перший звітний період після завершення дії воєнного чи надзвичайного стану.

Відповідно, суми податкового кредиту за перший звітний (податковий) період після завершення воєнного стану, сформовані за рахунок значення рядка 16.1, під час обчислення податкових зобов’язань за пунктом 200.1 ПК зменшать суми нарахованих податкових зобов’язань у рядку 4 Декларації за пунктом 198.5 ПК.

За інформацією ГУ ДПС у Тернопільській області


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55658

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
774

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3074

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10997

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді