Які новації в оподаткуванні ПДФО доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції

Головне управління ДПС у Хмельницькій області нагадує

Які новації в оподаткуванні ПДФО доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції

Зміни, внесені Законом України від 30.11.2021 № 1914-IX

Закон № 1914 оновив підпункт 165.1.24 Податкового кодексу України (ПК), положення якого набрали чинності з 01.01.2022.

Тож наразі до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО не включають доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що виростила, відгодувала, виловила, зібрала, виготовила, виробила, обробила та/або переробила безпосередньо фізична особа на земельних ділянках, для ведення:

  • садівництва та/або для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;
  • особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

У разі продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік і подати річну декларацію про майновий стан і доходи та самостійно сплатити ПДФО з суми такого перевищення.

У разі продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок, зазначених в абзацах другому та третьому підпункту 165.1.24 ПК. Оригінал довідки зберігає власник сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки. Довідку видає сільська, селищна, міська рада або рада ОТГ за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів із дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

Зміни, внесені Законом України від 24.03.2022 № 2142-ІХ

Закон № 2142, який набрав чинності 05.04.2022, підрозділ І «Особливості справляння податку на доходи фізичних осіб» розділу ХХ «Перехідні положення» ПК доповнив новим пунктом 23.

Відповідно до цього пункту тимчасово, починаючи з 01.04.2022 та у період дії воєнного стану, підпункт 165.1.24 ПК застосовують з урахуванням таких особливостей:

  • доходи, отримані від продажу платником ПДФО особі, яка мас статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції, що фізособа безпосередньо виростила, відгодувала, виловила, зібрала, виготовила, виробила, обробила та/або переробила, остаточно оподатковує такий податковий агент під час їх нарахування (виплати);
  • податкові агенти у податковому розрахунку, зокрема в додатку 4ДФ, відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів, отриманих фізичними особами від продажу власної сільськогосподарської продукції, та загальну суму утриманого з них ПДФО. При цьому в податковому розрахунку не зазначають інформацію про суми окремої виплати, суми нарахованого на неї податку, а також відомості про фізособу — платника податку, яка одержала дохід від продажу податковому агенту власної сільгосппродукції.

За інформацією ГУ ДПС у Хмельницькій області


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50127

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
59

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4305

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
66

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді