ДПС роз’яснила векселедавцям з акцизного податку особливості взяття на облік та погашення податкових векселів

До уваги платників податків – векселедавців з акцизного податку!

ДПС роз’яснила векселедавцям з акцизного податку особливості взяття на облік та погашення податкових векселів

СПЕЦПРОЄКТ. Робота та підтримка бізнесу в умовах війни

ДПС повідомила, що на період воєнного стану держава встановила особливі правила взяття на облік та погашення податкових векселів, а також підтвердження цільового використання підакцизних товарів/продукції:

  • на які встановили нульову ставку акцизного податку;
  • які звільнили від оподаткування;
  • на які встановили знижену ставку за умови їх цільового використання.

1. Для взяття податкового векселя на облік векселедавець подає його до органу контролю (векселедержателя) за своїм основним місцем обліку.

Якщо орган контролю не може взяти на облік податковий вексель через те, що запровадив простій або тимчасово не може виконувати свої повноваження у зв’язку з військовою агресією рф, податковий вексель можна подати на облік до ГУ ДПС у Львівській області. Воно тимчасово відповідає за облік податкових векселів платників податків, що перебувають на обліку в окремих органах ДПС, які тимчасово не можуть виконувати свої функції.

Контактні номери телефону працівників ГУ для координації дій: (032) 297-33-43, (032) 297-30-12).

2. Податкові векселі, строк сплати яких припав на період з 24.02.2022 до припинення або скасування воєнного стану, погашають за порядком для цих підакцизних товарів.

Для платників податків та органів контролю зупиняють перебіг строків, що визначає податкове та інше законодавство, контроль за дотриманням якого покладено на органи контролю. Це передбачає підпункт 69.9 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України (ПК) з урахуванням змін, що вніс Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період воєнного стану» від 03.03.2022 № 2118–IX (набрав чинності 07.03.2022).

Податкові векселі, строк сплати який припав на період дії правового режиму воєнного стану, погашають після припинення або скасування воєнного стану.

Водночас за зверненням векселедавця можна погасити податкові векселі з дотриманням процедури, що передбачає ПК для таких підакцизних товарів, та з урахуванням певних умов:

1) щодо спирту етилового — для виробництва виноматеріалів, лікарських засобів, продуктів органічного синтезу, продукції хімічного і технічного призначення тощо (п. 229.1 ПК);

2) нафтопродуктів (у т. ч. легких та важких дистилятів, а також скрапленого газу та бутану, ізобутану), речовин, що використовуються як компоненти моторних палив — для виробництва у хімічній промисловості (п. 229.2—229.7 ПК).

Вексель погашають на підставі довідки про цільове використання, яку погоджують з представником податкового посту підприємства.

Якщо представник податкового посту підприємства не може погодити довідку через простій відповідного органу контролю, суб’єкт господарювання має надати засвідчені копії первинних документів, які підтверджують цільове використання підакцизних товарів, що зазначили у довідці.

3) спирту етилового для виробництва алкогольних напоїв (ст. 225 ПК).

Вексель погашають на підставі сплаченої суми акцизного податку в рахунок погашення податкового векселя, наявної митної декларації за експортними операціями, а також документів, що склали відповідно до Порядку проведення розрахунку суми зменшення акцизного податку, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 № 1260:

  • Акта про фактично отриману кількість спирту та розрахунку акцизного податку (додаток 1);
  • Розрахунку суми зменшення акцизного податку на суму податку, визначену виходячи із фактично втраченої кількості спирту етилового неденатурованого під час транспортування та зберігання, у процесі виробництва готової продукції, а також з фактично повернутого невиправного браку (додаток 2);

4) бензинів авіаційних та палива для реактивних двигунів, що їх використали для операцій із пункту 229.8 ПК.

Вексель погашають під час:

  • заправлення повітряних суден — на підставі акцизних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі акцизних накладних у порядку, що передбачає ПК;
  • реалізації у випадках, що передбачають підпункти 2—4 підпункту 229.8 ПК, — на підставі наданих органу контролю копій первинних документів та договорів на реалізацію пального, що підтверджують реалізацію пального за всім ланцюгом реалізації пального від виробника/імпортера до суб’єктів, що визначають підпункти 2—4 підпункту 229.8 ПК, та за можливості акцизних накладних на такі операції, зареєстрованих в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Під час погашення векселів на обсяги втрат пального або спирту етилового внаслідок військової агресії рф слід врахувати положення статті 231 розділу VI, підпунктів 69.1 та 69.13 підрозділу 10 розділу XX ПК щодо необхідності відновлення у таких випадках даних обліку пального та спирту етилового за результатами інвентаризації, складання та реєстрації акцизних накладних на обсяги втраченого пального, спирту етилового тощо.

Якщо векселедавець не може виконати вимоги ПК щодо сплати акцизного податку чи подання відповідних документів, реєстрації акцизних накладних для підтвердження цільового використання підакцизних товарі з урахуванням положень підпункту 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПК щодо зупинення перебігу строків, податковий вексель, строк погашення якого припав на період воєнного стану, погашають лише після скасування воєнного стану.

За інформацією ДПС


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1541

Ставки акцизного податку на пальне, акцизний склад, проміжні продукти: вересневі зміни

Тримайте інформацію про ставки акцизного податку на пальне, що діють із 1 вересня, та новий критерій, коли не виникає акцизний склад. Про всі нововведення за Законом № 3878 читайте в огляді експерта
295

Акцизний податок 2024

Про акциз, особливості його нарахування за основними групами підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо, легкові автомобілі), оновлення щодо підакцизних товарів, акциз у роздрібних торговців тютюновими виробами, втрату підакцизних товарів в умовах воєнного стану – у цьому огляді
91023

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
55546

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді